Otevřít menu
Doprava dnes
-

Veletrhy SMART CITY TRANSPORT SOLUTIONS a CZECHBUS 2022 nabídly výhled na budoucí cestování i v MHD!

Od úterý 22. do 24. listopadu 2022 v areálu PVA EXPO Praha Letňany probíhala velká dopravní akce! Tamní komplex hal hostil dva dopravní veletrhy. Jedním z nich byl CZECHBUS 2022 a druhý z nich nesl název SMART CITY TRANSPORT SOLUTIONS 2022! Jak fanoušci autobusové dopravy, tak chytrých dopravních vychytátek si přišli na své!

11:38 / 27. listopadu 2022
Veletrhy SMART CITY TRANSPORT SOLUTIONS a CZECHBUS 2022 nabídly výhled na budoucí cestování i v MHD!i

Foto: Veletrh Smart Cities Solutions a CzechBus 2022. Zdroj: Facebook PVA EXPO Praha Letňany.

CZECHBUS 2022 představil autobusy budoucnosti

Celá akce se uskutečnila v pražských Letňanech, kam měli zájemci přístup od 9:00. Již před areálem fanoušci mohli vidět vystavené autobusy, přičemž veletrh CZECHBUS byl pod střechou hal 2, 3 a 4. Veletrh SMART CITY TRANSPORT SOLUTIONS byl o něco menší, a tak mu stačila polovina haly 2.

Program celé akce započal v úterý v 9:00, kdy společnost IVECO představila své nové autobusy budoucnosti. Oficiální zahájení obou veletrhů nastalo v 10:00 v hale 4, na které následně navázaly tiskové konference společnosti SOR Libchavy s.r.o. a ŠKODA Group. Součástí tiskovky ŠKODY byli také zástupci Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) a pražského magistrátu. DPP má totiž v plánu nasadit nový vodíkový autobus Škoda H’CITY 12 na linku 170 mezi Barrandovem a Jižním Městem. „Základními kritérii pro výběr linky byly její délka. V případě této se jedná o 40 kilometrů na jeden oběh, tj. kolem 300 kilometrů za den a ročně cca 40–50 tisíc. V neposlední řadě je vedení trasy v blízkosti první veřejné vodíkové plnicí stanice na území hl. m. Prahy v ulici K Barrandovu, která by měla být v nejbližší době uvedena do provozu, což by nám umožnilo v průběhu prvního čtvrtletí 2023 zahájit testovací provoz autobusu s cestujícími,“ pronesl Jan Barchánek, vedoucí jednotky Provoz Autobusy DPP. Zapomenout se nesmí na tiskovou konferenci společnosti MAN Truck & Bus. Ta na veletrhu prezentovala své autobusy, které získaly tituly „COACH OF THE YEAR 2022“. Za letošní rok ocenění získal autobus Neoplan Cityliner.

Na 11. středoevropském veletrhu autobusů, hromadné dopravy, telematiky a servisní techniky CZECH BUS vystavovaly další firmy jako SCANIA Czech republic, Volvo Group, MOLPIR GROUP CZ či BUSE s.r.o. Návštěvníci si mohli vyzkoušet interiéry mnoha autobusů, a navíc si promluvit i se zástupci dopravních podniků či zástupci  integrovaných dopravních subjektů. Mezi vystavovateli nechyběli ani dodavatelé sedadel, prodejních automatů na jízdenky, dopravních aplikací a dalších.

Premiérový veletrh dopravní infrastruktury chytrých měst měl své taháky!

Premiérový veletrh dopravní infrastruktury chytrých měst měl také své taháky! Společnost BringAuto s.r.o. představilo prototyp elektrického LMD robota, který v budoucnosti rozvážet zásilky ve městech. „Naší vizí je Smart City, v němž obdržíte svůj balíček automaticky, ekologicky, rychle a včas. Nyní pracujeme na dalším vývoji industrial delivery robota, který už v roce 2021 svážel chemické vzorky v areálu BorsodChem v Ostravě. V industriálních areálech sbíráme data, která postupně analyzujeme. Díky tomu, až to legislativa umožní, budeme připraveni nasadit naši technologii do ostrého provozu v rámci Smart Cities,“ prozradili zástupci startupu na akci. Fanoušci chytrých dopravních vychytávek se navíc mohli svézt v cela autonomním minibusu firmy Roboauto, který jezdil zcela po své vlastní ose! Tento veletrh zejména cílil na zelenou dopravu ve městech, a proto mezi vystavovateli byly vidět firmy jak ČEZ, ENERGY-HUB či E.ON Energie.

V úterý a ve středu se návštěvníci mohli také zúčastnit doprovodného programu. Během prvního veletržního dne se uskutečnily dvě konference. První z nich se týkala Veřejné dopravy ON-LINE 2022, která řešila rozvoj a městské hromadné dopravy a budoucnost autobusů. Paralérně lidé poslouchali prezentace pod záštitou konference Čistá energie v hromadné dopravě. Ve středu byla na programu ještě jedna konference. Ta nesla název „Elektrické autobusy pro město X“, kde zazněly myšlenky, jež se týkaly budoucnosti elektrických autobusů v různých městech.

Autor: Richard Mrkvička

Veletrhy SMART CITY TRANSPORT SOLUTIONS a CZECHBUS 2022 nabídly výhled na budoucí cestování i v MHD! Foto: Veletrh Smart Cities Solutions a CzechBus 2022. Zdroj: Facebook PVA EXPO Praha Letňany.. Veletrhy SMART CITY TRANSPORT SOLUTIONS a CZECHBUS 2022 nabídly výhled na budoucí cestování i v MHD! Foto: Veletrh Smart Cities Solutions a CzechBus 2022. Zdroj: Facebook PVA EXPO Praha Letňany..
zpět na články

inzerce

nahoru