Otevřít menu
Doprava dnes
-

Velká proměna přístaviště lodí v Litoměřicích zahájena

Z důvodu bezpečnosti a většího pohodlí zahájilo Ředitelství vodních cest ČR modernizaci současných přístavišť na Labi v Litoměřicích pro malé rekreační lodě turistů i velké osobní lodě v centru města.

21:02 / 23. května 2022
Velká proměna přístaviště lodí v Litoměřicích zahájenai

Foto: www.litomerice.cz

Ředitelství tak pokračuje v programu výstavby veřejných přístavišť na vodní cestě pro podporu rekreační plavby. Samozřejmostí jsou již přípojky elektřiny a vody pro plavidla, jež budou nově i v Litoměřicích.

„Při plavbě po Labi v Ústeckém kraji jsou Litoměřice atraktivním cílem turistů. Dosavadní zázemí pro lodě již neodpovídalo současným nárokům rekreační plavby a proto jsme přistoupili k jeho kompletní modernizaci,“ upřesnil Lubomír Fojtů, ředitel Ředitelství vodních cest ČR, a dodal: „V Ústeckém kraji ještě letos zahájíme výstavbu zcela nových přístavišť pro malá rekreační plavidla v Ústí nad Labem – Brné, Roudnici nad Labem a ve Štětí, aby byla dokončena celá souvislá síť.“

„Ministerstvo dopravy dlouhodobě podporuje zkvalitňování infrastruktury pro rekreační plavbu, neboť počet nově registrovaných plavidel i držitelů průkazů vůdců plavidel každoročně narůstá. Úspěšné využívání Baťova kanálu i Vltavy pro cestovní ruch, spojené s oživením okolí vodní cesty, je inspirací i pro Labe. Prostředkem je právě zajištění dosud chybějící veřejné přístavní infrastruktury,“ dodal ředitel odboru vodní dopravy Ministerstva dopravy Evžen Vydra.

Původní přístaviště osobních lodí na Lodním náměstí v Litoměřicích sloužilo bezmála dvacet let pro stání velkých hotelových lodí. Pro menší osobní lodě byl nástup cestujících nevyhovující. Přístaviště malých plavidel na bočním rameni vzdálené několik desítek metrů bylo vytvořeno z lehkých málo stabilních plastových modulů. Plavidla k němu zaplouvala poměrně obtížně.

Před několika dny bylo molo přístaviště malých plavidel rozebráno a stavební stroje začaly odtěžovat bahnitých nános. „Na jeho místě bude namontováno nové plovoucí molo tvořené železobetonovými plováky s dřevěnou pochozí palubou délky 58 m, kde mezi 7 šikmými výložníky bude moci stát až 14 rekreačních plavidel. Na místě jej i za největších povodní bezpečně udrží dvě ocelové dalby zavrtané do skalního dna. Novinkou budou přípojky elektrické energie a pitné vody ke každé lodi a pohodlný bezbariérový přístup po lávce,“ doplnil Lubomír Fojtů.

Na přístavišti pro osobní lodě dojde ke snížení jedné nástupní plochy o 0,7 m tak, aby umožňovala pohodlný nástup cestujících i na menší osobní lodě. Atraktivní bránu do královského města vytvoří pro návštěvníky nové designové řešení a kompozitový pochozí rošt na podlaze. K dispozici bude nově kapacitní přípojka elektrické energie a pitné vody, takže pobyt lodí ve městě bude komfortnější a šetrnější pro okolí. Lodě již tedy nebudou obtěžovat okolí dieselovými agregáty.

„Stavební úpravy mola přístaviště osobních lodí budou probíhat pouze v době, kdy není plánováno stání hotelových lodí a jejich provoz tak nebude nijak omezen. Přístaviště rekreačních plavidel je nyní demontováno a je mimo provoz až do dokončení nového na počátku září. Snažíme se co nejméně obtěžovat okolí a vrátit mola lodím v nejkratším možném čase,“ řekl za zhotovitele stavby LABSKÁ, strojní a stavební společnost s.r.o. Roman Krupička.

Stavební náklady na modernizaci vyčíslené na 32,4 mil. Kč bez DPH uhradí Státní fond dopravní infrastruktury.

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: www.rvccr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru