Otevřít menu
Doprava dnes
-

Veřejnosti se 18. června ukáže historický kolesový parník v Děčíně

Při příležitosti 100. výročí založení československé plavby se veřejnosti představí historický kolesový parník v Děčíně. Tento parník budou moci lidé navštívit v děčínské loděnici. Na místo navíc povede z centra města dopravní linka, avšak je nutná rezervace pro zájemce, kterou lze nalézt na webu města. Loď by měla poprvé vyplout 25. června.

22:00 / 10. června 2022
Veřejnosti se 18. června ukáže historický kolesový parník v Děčíněi

Foto: Kolesový parník v Děčíně. Zdroj: Město Děčín.

Parník měl pohnutý osud

"Parník měl pohnutý osud, protože došlo k tomu, že se na přelomu 90. let potopil v pražském přístavu a po jeho vytažení ho koupil německý zákazník," uvedl  Jan Skalický ze společnosti České loděnice. V Německu podle něj loď sloužila jako restaurace i plavidlo. Do provozu byla loď uvedena v roce 1949, stavební úpravy a nástavby byly provedeny v 90. letech v Německu. Skalický předpokládá, že majitel lodi, kterým je Labská plavební společnost, bude chtít stroj uvést do původního stavu.

Zatím se loď upraví jen provizorně, získá například nový nátěr, drobné opravy se plánují i uvnitř lodi. Podle Skalického na úpravách při odborné praxi spolupracovali také učni ze Střední školy lodní dopravy a technických řemesel v Děčíně. Podle Skalického šlo v minulosti o běžný postup, na který by chtěly České loděnice navázat.

"Loď bude plout po celém Labi. Trasa bude upravovaná podle momentálního zájmu zákazníků a také podle splavnosti Labe. Předpokládám, že se plavby uskuteční hlavně na úseku z Roudnice do Ústí nad Labem," řekl jednatel Labské plavební společnosti Martin Komrska. Podle něj se počítá s tím, že se v září vrátí parník zpět do Děčína, kde zůstane. "Podzimní provoz plánujeme tady na Děčínsku," doplnil jednatel.

Plavidlo čeká průběžné repasování. Komrska uvedl, že nelze uskutečnit všechny opravy naráz kvůli tomu, že společnost chce loď hned zprovoznit. "Cítíme velký zájem ze strany veřejnosti a nechceme nechat zákazníky čekat," řekl Komrska a dodal, že náklady na opravy budou v řádech milionů korun.

Oslavy 100. výročí rejdařství začnou 17. června koncertem v Křížové ulici. V sobotu 18. června se mohou lidé těšit na prohlídku děčínské loděnice i samotného parníku nebo na prohlídku rekonstrukce železničního mostu a tunelu v Prostředním Žlebu. Na neděli je připraven Food festival a rekonstrukce přepadení remorkéru Beskydy.

Kolesový parník je plavidlo poháněné kolesem, které je hnáno parním strojem. Koleso je kolo s lopatkami po obvodu, připomínající mlýnské kolo.

Publikoval: Petr Dejnožka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru