Otevřít menu
Doprava dnes
-

Turistika budoucnosti ožívá. Kolik stojí dovolená ve vesmíru?

Chorvatsko, Španělsko, Itálie a další populární letoviska možná brzy budou odsunuta na vedlejší kolej. Na konci července se totiž vyhledávanou destinací miliardářů stala dosud nepříliš probádaná oblast – vesmír. Během devíti dnů se za hranice naší zeměkoule vydali miliardáři Richard Branson a Jeff Bezos a s největší pravděpodobností tím odstartovali nový turistický trend. Jenže za kolik? Začněte šetřit…

13:58 / 14. září 2021
Turistika budoucnosti ožívá. Kolik stojí dovolená ve vesmíru?

Vůbec prvním vesmírným turistou byl americký multimilionář Dennis Tito, který proťal brány kosmu již v roce 2001. Od té doby se do vesmíru podívalo šest prominentních zákazníků. Několik let poté byste podobný „výlet“ v nabídce cestovních kanceláří hledali jen těžko, v nejbližším období se situace s největší pravděpodobností změní. V kalendářním roce 2021 se totiž do vesmíru vydali hned dva turisté.

Prvním byl britský podnikatel, miliardář a majitel značky Virgin Richard Branson, který se do vesmíru vydal 11. července z Nového Mexika. Vesmírná loď společnosti Virgin Galactic s Bransonem na palubě v neděli úspěšně absolvovala svůj první zkušební let s kompletní šestičlennou posádkou. Během letu se loď VSS Unity dostala za hranici vesmíru. O devět dní později ho následoval majitel Amazonu a nejbohatší muž celé planety Jeff Bezos. Oba absolvovali velké množství příprav, do kterých investovali nemalé peníze.

Oba konkurenti se v boji o prvenství pustili do sporu, Branson totiž vystoupal do výšky osmdesáti kilometrů nad zemský povrch, což dle Bezose nelze považovat za vesmír. Jeho rakety při letu dosahují vzdálenosti více než sto kilometrů. Třetím „velkým hráčem“, který se chystá opustit hranice zemského povrchu je Elon Musk. Byť sám vlastní konkurenční firmu SpaceX, i on už si ale vstupenku na vesmírnou cestu zakoupil u Bransona a na cestu se tak může chystat.

Odborníci po absolvování obou letů spustili velmi živou diskuzi, zda opravdu došlo k návštěvě vesmírného prostoru. „Životní zkušenost. O této chvíli jsem snil od dětství, ale nic mě nemohlo připravit na pohled na Zemi z vesmíru,“ řekl Richard Branson. „Jsme předvojem nové vesmírné éry,“ dodal odvážný miliardář.

Má pravdu. Bransonova společnost Virgin Galactic už dokonce začala s prodejem lístků na komerční lety do vesmíru pro následující rok. Momentálně je prodáno již zhruba šest stovek vstupenek. Přijde vám to zajímavé? Pár minut bez tíže a pohled na Zemi? Začnete šetřit, zde vám Lítačka stačit nebude! Cena za hodinový trip se pohybuje mezi 5 – 6 milionů českých korun. Vývoj v tomto dopravním sektoru bude DopravaDnes i nadále bedlivě sledovat!

zpět na články

inzerce

nahoru