Otevřít menu
Doprava dnes
-

Větší pohodlí pro cestující v tramvaji. Olomouc testuje vyhřívané sedačky

Olomoucký dopravní podnik testuje v jedné ze svých tramvají plastové sedačky s vyhříváním. Nainstalovány byly v listopadu loňského roku a po ukončení zkušebního provozu bude muset jejich další používání schválit Drážní úřad.

10:13 / 1. února 2023
Větší pohodlí pro cestující v tramvaji. Olomouc testuje vyhřívané sedačkyi

Foto: V Olomouci přibydou tramvaje s vyhřívanými sedačkami. Zdroj: DPMO

Olomouc je prvním městem v České republice, které jako první začalo testovat vyhřívané sedačky v tramvaji. Tyto sedačky jsou z plastu, a tak je jejich údržba jednodušší než u polstrovaných sedaček, které podnik do svých vozů instaluje už od 90. let.

„Dlouhodobým používáním bohužel docházelo čím dál častěji k situacím, kdy na látkovém polstrování zůstávaly skvrny, které nebylo možné i přes pravidelné čištění odstranit, to bylo důvodem četných stížností cestujících,“ uvedl Jaroslav Michalík, předseda představenstva DPMO.

V druhé polovině roku 2022 se Dopravní podnik města Olomouce chopil nabídky na instalaci plastových sedaček s vyhříváním. Sedačky byly do tramvaje nainstalovány v listopadu loňského roku a od té doby jsou ve zkušebním provozu.

 „Tento typ sedaček s vyhříváním byl do ostrého provozu v tramvaji nasazen v Olomouci vůbec poprvé v České republice, po dokončení testování tak musí novinku ještě schválit Drážní úřad,“ dodal Pavel Zatloukal, místopředseda představenstva DPMO.

Nový typ vyhřívaných sedaček vyšel olomoucký dopravní podnik zhruba na 230 tisíc Kč. Instalovány byly do vozu Vario s evidenčním číslem 251.

Dopravní podnik města Olomouce postupně plánuje další výměny sedaček i v letošním roce, a to hned ve dvou dalších tramvajích.

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: SDP ČR)

Větší pohodlí pro cestující v tramvaji. Olomouc testuje vyhřívané sedačky Foto: Olomoucký dopravní podnik v jedné ze svých tramvají testuje vyhřívané sedačky. Zdroj: SDP ČR.
zpět na články

inzerce

nahoru