Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vítěz ŽSR 2023: Modernizace železničních stanic a uzlů

Přinášíme Vám článek o dalším vítězi Železniční stavby roku 2023, a to v kategorii Modernizace železničních stanic a uzlů.

15:21 / 30. ledna 2024
Vítěz ŽSR 2023: Modernizace železničních stanic a uzlůi

Foto: Vítěz kategorie Modernizace železničních stanic a uzlů. Zdroj: zeleznicnistavbaroku.cz

Modernizace železniční stanice Praha-Vysočany (v rámci optimalizace úseku Mstětice – Praha-Vysočany)

V kategorii Modernizace železničních stanic a uzlů zvítězila přestavba stanice Praha-Vysočany. Tato stanice je součástí optimalizace trati v úseku Praha-Vysočany a Mstětice.

Během realizace projektu došlo ke zbourání původní nádražní budovy (nevhodně umístěné uprostřed kolejiště). Ta byla nahrazena novou odbavovací halou, která vznikla v úrovni rozšířeného podchodu z Paříkovy ulice.

Projekt modernizace stanice zahrnoval také změnu konfigurace kolejiště. Nově jsou zde vybudovány dvě ostrovní a jedno vnější nástupiště plně bezbariérově přístupné. Všechna nástupiště mají výšku nástupní hrany 550 mm nad kolejí. Přístup na nová nástupiště umožňuje kombinace pevných schodišť, eskalátorů a výtahů. Nástupiště jsou navíc propojena dalším podchodem z ulic Krátkého a bratří Dohalských. Ochranu čekajících cestujících před nepříznivými vlivy počasí pak zajišťuje na všech nástupištích zastřešení.

Dodavateli stavby byly firmy Subterra a.s., OHLA ŽS a.s., EUROVIA CS a.s. a Elektrizace železnic Praha a.s.

Publikovala: Lucie Sogelová

Vítěz ŽSR 2023: Modernizace železničních stanic a uzlů Foto: V rámci projektu vznikl také další podchod. Zdroj: zeleznicnistavbaroku.cz. Vítěz ŽSR 2023: Modernizace železničních stanic a uzlů Foto: Modernizace zahrnovala také změnu konfigurace kolejiště. Zdroj: zeleznicnistavbaroku.cz  .
zpět na články

inzerce

nahoru