Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vítěz ŽSR 2023: Projektová příprava II

V dnešním článku Vám představíme vítěze Železniční stavby roku 2023 v kategorii Projektová příprava, kterým se stala příprava novostavby vysokorychlostní tratě.

10:26 / 27. února 2024
Vítěz ŽSR 2023: Projektová příprava IIi

Foto: Vítězem kategorie Projektová příprava je projekt VRT Moravská brána II. Zdroj: zeleznicnistavbaroku.cz

VRT Moravská brána II.

Vítězem kategorie Projektová příprava je také příprava novostavby vysokorychlostní tratě v úseku Hranice na Moravě – Ostrava-Svinov, jež je součástí důležitého spojení České republiky a Polska. Trať s délkou 45 kilometrů se stane historicky jednou z nejrozsáhlejších dopravních staveb Moravskoslezského kraje.

V návaznosti na trasu VRT je navrženo množství propustků, ekoduktů, mostních objektů a estakád. Zejména estakády a mosty velkých délek se budou výrazně opticky uplatňovat v krajině svým unikátním řešením. Nutnost překonání dálnice D1 a stávající železniční tratě při zachování propustnosti krajiny pro zvěř a vodu si pak žádá inovativní řešení několika úrovňových konstrukcí. Například v blízkosti obce Jistebník je navrženo křížení ve třech úrovních. Nedaleko Studénky je zase vyprojektována tunelová galerie v délce 620 metrů.

Obzvláště v rámci projektové přípravy VRT Moravská brána II je velký důraz kladen na minimalizaci zásahů ve volné krajině při maximálním využití stávající infrastruktury. Citlivá řešení pro umístění stavby se hledají za spolupráce dotčených samospráv.

VRT Moravská brána II bude podobně jako navazující úsek sloužit výhradně osobní dopravě. Projekt se pozitivně dotkne ovšem také dopravy nákladní, a to díky přesunu části dálkových spojů z vytíženého koridoru na novou vysokorychlostní trať. 

Dodavateli stavby se staly společnosti MORAVIA CONSULT Olomouc a.s., SUDOP BRNO, spol. s r.o. a METROPROJEKT Praha a.s.

Publikovala: Lucie Sogelová

Vítěz ŽSR 2023: Projektová příprava II Foto: VRT Moravská brána II bude sloužit výhradně osobní dopravě. Zdroj: zeleznistavbaroku.cz.
zpět na články

inzerce

nahoru