Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vítěz ŽSR 2023: Rekonstrukce a opravy budov

V článku Vám představíme dalšího vítěze jedné ze soutěžních kategorií projektu Železniční stavba roku 2023 – tentokrát půjde o výherce v rekonstrukcích a opravách železničních budov.

7:55 / 23. ledna 2024
Vítěz ŽSR 2023: Rekonstrukce a opravy budovi

Foto: Výšková část památkově chráněné výpravní budovy v Pardubicích. Zdroj: zeleznicnistavbaroku.cz

Rekonstrukce výpravní budovy v žst. Pardubice (administrativní budova)

Vítězem kategorie Rekonstrukce a opravy budov je kompletní rekonstrukce výškové části památkově chráněné výpravní budovy v Pardubicích. Stavební práce provedené v rámci jedné z nevýznamnějších rekonstrukcí výpravních budov v České republice byly zaměřené na interiér a exteriér bývalého hotelu, který prošel citlivou obnovou a nyní slouží jako vzdělávací centrum Správy železnic.

Součástí opravovaného objektu je oblíbené kino Svět, později známější pod jménem Sirius, jež bude sloužit zejména jako multifunkční sál (např. pro konference). Přízemí budovy pak mohou cestující využít k návštěvě restaurace.

První patro výškové budovy bylo zrekonstruováno pro budoucí instalaci dopravního sálu. Ostatní podlaží pak disponují školícími místnostmi, pokoji a dalším zázemím. V nejvyšších dvou patrech působí zaměstnanci Centra sdílených služeb Správy železnic, kteří zajišťují finanční účetnictví pro celou organizaci.

Rekonstrukce pardubického nádraží byla i kvůli památkové ochraně rozdělena na dvě etapy. První část stavebních prací byla zaměřena na výškovou budovu, druhá se v budoucnu dotkne celé nádražní haly s východním a západním křídlem.

Dodavateli stavby byly společnosti Chládek a Tintěra, Pardubice a.s. a Eurovia CS a.s.

Publikovala: Lucie Sogelová

Vítěz ŽSR 2023: Rekonstrukce a opravy budov Foto: Výšková budova prošla kompletní rekonstrukcí. Zdroj: zeleznicnistavbaroku.cz. Vítěz ŽSR 2023: Rekonstrukce a opravy budov Foto: Zrekonstruované prostory výškové budovy pardubického hlavního nádraží. Zdroj: zeleznicnistavbaroku.cz.
zpět na články

inzerce

nahoru