Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vítěz ŽSR 2023: Rekonstrukce historických staveb

V dnešním článku Vám představíme dalšího vítěze soutěže Železniční stavba roku 2023, nyní v kategorii Rekonstrukce historických staveb.

14:17 / 23. dubna 2024
Vítěz ŽSR 2023: Rekonstrukce historických stavebi

Foto: Rekonstrukci historických staveb vyhrála nádražní budova v Ústeckém kraji. Zdroj: zeleznicnistavbaroku.cz

Rekonstrukce výpravní budovy ve stanici Teplice v Čechách

Vítězem kategorie Rekonstrukce historických železničních staveb je první část rekonstrukce nádražní budovy v Teplicích.

Stavba začala v srpnu roku 2022. Jejím cílem byla obnova střechy a fasády památkově chráněné nádražní budovy. Součástí rekonstrukce objektu byla také výměna oken a dveří. Renovací prošlo i 1. nástupiště, včetně jeho zastřešení. Zvednutím nástupní hrany se toto nástupiště stalo plně bezbariérově přístupné.

Současná výpravní budova v lázeňském městě pod Krušnými horami pochází z roku 1858. Nový vzhled budovy byl navržen po důkladném restaurátorském průzkumu tak, aby zohledňoval její památkovou ochranu. Objekt se během stavebních prací očistil od nekvalitních dobových úprav a byly mu postupně vráceny původní historické prvky.

Druhá etapa rekonstrukce budovy se zaměří na kompletní rekonstrukci interiéru budovy a vybudování nových parkovacích ploch.

Dodavatelem stavby byla společnost Chládek a Tintěra, a.s.

Publikovala: Lucie Sogelová

Vítěz ŽSR 2023: Rekonstrukce historických staveb Foto: Renovací prošlo i 1. nástupiště. Zdroj: zeleznicnistavbaroku.cz. Vítěz ŽSR 2023: Rekonstrukce historických staveb Foto: Výpravní budova v Teplicích patří mezi památkově chráněné stavby. Zdroj: zeleznicnistavbaroku.cz.
zpět na články

inzerce

nahoru