Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vláda pomůže podnikatelům zasaženým pandemií, podporu dostanou také zájezdoví dopravci

V pondělí 21. února spustí Ministerstvo dopravy ČR program na podporu podnikatelů v nepravidelné autobusové dopravě COVID-BUS III. Vláda schválila pomoc na svém středečním zasedání. Cílem je zmírnit dopady pandemie Covid-19 na zájezdové dopravce a kompenzovat jim propad tržeb. V programu je vyčleněno celkem 400 milionů korun.

19:07 / 18. února 2022
Vláda pomůže podnikatelům zasaženým pandemií, podporu dostanou také zájezdoví dopravcii

Foto: autobusova-doprava-Praha.cz

„Vláda pomáhá podnikatelům zasaženým dopady Covid-19, na což jsme rychle zareagovali další podporou zájezdových dopravců. Chceme tak podpořit zejména malé a střední podnikatele v sektoru, který na dopravním trhu hraje svoji nezastupitelnou roli,“ říká Martin Kupka, ministr dopravy.

Podpora se zaměřuje na ty zájezdové dopravce, jejichž obrat v období od 1. listopadu do 31. prosince 2021 poklesl nejméně o 50 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2019. Jeden žadatel může získat maximálně 2,5 milionu Kč. Výše podpory bude i nadále odvozena od emisní třídy autobusu (vyšší emisní třída = nižší dopad na životní prostředí + vyšší pořizovací cena autobusu). Zohledněna je též kapacita autobusu dle počtu míst na sezení.

Příjem žádostí bude zahájen v pondělí 28. února. Pomoc bude vyhodnocena i proplacena ještě v první polovině roku 2022. Schválené parametry podpory a realizace programu jsou podmíněny schválením státního rozpočtu Poslaneckou sněmovnou.

Většina firem provozuje jeden až tři autobusy (výjimečně více), jenž jsou pořizovány především na leasing. Navíc jde o sektor s velmi nízkou marží. Kombinace uvedených faktorů vede k tomu, že úvěrování podnikatelů v nepravidelné autobusové dopravě je velmi komplikované a často vázané na osobní majetek podnikatelů v nepravidelné autobusové dopravě.

Veškeré potřebné informace pro podání žádosti o podporu budou zveřejněny na webu Ministerstva dopravy.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: www.mdcr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru