Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vláda projednávala a schválila materiál, který zhodnocuje zkušenosti s projektem PPP na dálnici D4 a jeho případné využití pro financování dálnice D35

Jedním z bodů, o kterém vláda v rámci svého včerejšího zasedání jednala, bylo vyhodnocení dosavadního průběhu projektu PPP D4 a posouzení, zda by touto formou mohla být financována i stavba dálnice D35. Projekt PPP D4 byl připraven a schválen minulou vládou.

10:41 / 25. srpna 2022
Vláda projednávala  a schválila materiál, který zhodnocuje zkušenosti s projektem PPP na dálnici D4 a jeho případné využití pro financování dálnice D35i

Foto: mdcr.cz

Dálnice D4 je první, která vzniká formou spolupráce veřejného a soukromého sektoru (PPP - Public Private Partnership) v Česku. Podobným způsobem by měla být financována také stavba dálnice D35.

Ministerstvo dopravy předložilo vládě zprávu, podle níž lze projekt PPP D4 považovat z hlediska jeho soutěžní fáze, která vedla k zahájení realizace uceleného úseku D4, za úspěšný.

Na základě získaných zkušeností potom také současná etapa projektu umožňuje dle ministerstva uvažovat o financování části dálnice D35 mezi Opatovcem a Mohelnicí právě touto formou.

Pilotní projekt s oficiálním názvem „Projektování, výstavba, financování, provozování a údržba dálnice D4 v úseku Háje – Mirotice a provozování a údržba existujících přiléhajících úseků Skalka – Háje a Mirotice – Krašovice“ připravila a schválila již předchozí vláda.

Kromě výstavby nového úseku dálnice D4 v délce 32 km (tj. celá dosud nedokončená část D4) zahrnuje projekt, správu a údržbu 16 km již existujících úseků po dobu 28 let, včetně 44 měsíců, během nichž musí být dálnice postavena a uvedena do provozu zhotovitelem, jímž  je společnost DIVia stavební, člen skupiny Eurovia CS. Dostavbu D4  řídí sdružení Via Salis francouzských firem Vinci Concessions, Vinci Highways a Meridiam.

Vyhodnocení dosavadního průběhu projektu PPP D4 představuje také jeden z cílů programového prohlášení současného kabinetu: „Vyhodnotíme zkušenosti s PPP na D4 a zvážíme využití tohoto nástroje u dalších projektů dopravní infrastruktury,“ uvádí se v dokumentu.

Materiál předložený ministrem dopravy Martinem Kupkou kabinet schválil.

Projekt PPP znamená spolupráci veřejného a soukromého sektoru, kdy se soukromý sektor zavazuje k zajištění veřejných služeb nebo infrastrukturních projektů, jež bývají standardně dodávány či provozovány sektorem veřejným.  Cíl takového partnerství spočívá ve zvýšení kvality a efektivnosti veřejných služeb včetně výkonu státní správy a urychlení realizace významných infrastrukturních projektů. Formou PPP jsou realizovány projekty nejen v oblasti dopravní infrastruktury, ale například též ve zdravotnictví a školství, dále v oboru energetiky, technických služeb či vodohospodářství.

 

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: Programové prohlášení vlády, materiál k projednávání vládou)

zpět na články

inzerce

nahoru