Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vláda schválila balík novel, týkají se silniční daně i přimíchávání biosložky

V reakci na růst cen pohonných hmot v souvislosti s válkou na Ukrajině schválila včera vláda balíček novel zákonů. Ruší povinné přimíchávání biosložky do pohonných hmot a silniční daň pro osobní automobily, autobusy a nákladní auta do 12 tun. Součástí vládního balíčku jsou i daňová opatření na podporu elektromobility.

11:52 / 7. dubna 2022
Vláda schválila balík novel, týkají se silniční daně i přimíchávání biosložkyi

Foto: pixabay.com

Po jednání vlády informoval o novelách na tiskové konferenci ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Částečné zrušení silniční daně sníží její výnos zhruba o 4,2 miliardy korun ročně. V loňském roce stát získal na silniční dani 5,43 miliardy korun, předloni to bylo 5,96 miliardy korun.

"Zrušení povinnosti přimíchávat biosložku do nafty pak povede k jejímu zlevnění 1,50 až dvě koruny na litr. Vedle toho jsme dopravcům prominuli zálohy na silniční dani na celý rok a umožnili odložit platby DPH až do konce října, což jim výrazně pomůže s jejich cash-flow," sdělil Stanjura. Současně s rozhodnutím vlády snížit spotřební daň u benzinu a nafty o 1,50 koruny na litr by kombinace všech vládou schválených opatření mohla snížit cenu jednoho litru pohonných hmot o čtyři až 4,50 koruny na litr.

Schválená opatření zároveň snižují i sazbu silniční daně pro nákladní vozidla a přívěsy nad 12 tun, a to na nejnižší přípustnou míru. Například nákladní automobil o třech nápravách s hmotností 22 tun a stářím do tří let by měl místo současných 16 000 korun nově podléhat dani 5 800 korun. Podle Stanjury brání úplnému zrušení daně v této kategorii evropská legislativa. Podle něj má ministr dopravy Martin Kupka (ODS) zahájit jednání na evropské úrovni s cílem zrušit povinnost silniční daně pro země, které mají mýto.

Dalším schváleným ustanovením je možnost započítat do emisních cílů i neveřejné dobíjecí stanice pro elektromobily; také odsunutí termínu zákazu provozu starých kotlů na uhlí o dva roky na 1. září 2024. Rovněž by se měly zkrátit odpisy u dobíjecích stanic pro elektromobily z deseti na pět let. Má to motivovat k instalaci dobíjecích stanic takovým způsobem, aby elektromobily pořizovaly nejen firmy, ale i jejich zaměstnanci.

Ministerstvo financí ČR v této souvislosti zařadilo do balíku změn též podporou nízkoemisních vozidel. Jedná se tedy o elektromobily, hybridní vozidla nebo vozidla na zemní plyn v rámci novely zákona o daních z příjmu. Zaměstnanci využívající tato vozidla ke služebním i k soukromým účelům by měli na daních odvádět méně peněz za jejich používání. "V případě využívání služebního nízkoemisního vozidla zaměstnancem nejenom pro pracovní, ale i pro soukromé účely, dojde ke snížení výše příjmu zaměstnance, který se odvíjí od vstupní ceny využívaného vozidla (dnes jedno procento vstupní ceny za každý kalendářní měsíc). Nově bude u jinak dražších nízkoemisních vozidel zaměstnanec danit příjem pouze ve výši 0,5 procenta vstupní ceny. Pro zaměstnance tak bude výhodnější nízkoemisní vozidlo více využívat i pro soukromé účely," uvedlo ministerstvo.

Záměr zrušit přimíchávání biosložky do paliv a silniční daň schválila vláda již 9. března na svém zasedání. Včera kabinet odsouhlasil příslušné novely zákonů. Následně je musí projednat Sněmovna a podepsat prezident.

K silniční dani se musí přihlásit každý podnikatel, který využívá auto k výdělečné činnosti. Přiznání k dani předkládají podnikatelé každý rok. Daň se platí za standardních podmínek formou zálohy čtyřikrát ročně. Výše daně se odvíjí od objemu motoru osobního vozidla či největší povolené hmotnosti a počtu náprav u nákladních automobilů. V Česku odvádí silniční daň asi 830 000 poplatníků, což představuje přibližně 0,7 % daňových příjmů Česka.

V případě ohlášených změn se to týká výše daně od 1 200 do 8 100 korun za kalendářní rok. U osobních automobilů závisí daň na objemu motoru a je nastavena na 1 200 až 4 200 korun ročně. Co se týká nákladních automobilů nad 12 tun, silniční daň není možné zrušit kvůli směrnici Evropské unie, upozornilo ministerstvo financí.

Ministr financí ale 24. března rozhodl hromadně prominout všem dopravcům zálohy silniční daně na celý letošní rok. To však neznamená prominutí samotné daně. Současně rozhodl o faktickém odložení plateb daně z přidané hodnoty pro podnikatele v autodopravě do konce letošního října.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru