Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vodíkový autobus Škoda H’CITY už brázdí pražské ulice

Na základě uzavřeného memoranda probíhá v Praze pilotní provoz vodíkového autobusu Škoda H’CITY. Vůz jezdí na lince 170 a cestující by měl vozit dva roky s možností prodloužení o další dva.

9:21 / 26. července 2023
Vodíkový autobus Škoda H’CITY už brázdí pražské ulicei

Foto: Vodíkový autobus jezdí na pražské lince 170. Zdroj: DPP

V červenci byl v Praze zahájen pilotní provoz vodíkového autobusu Škoda H’CITY. Vůz obsluhující linku 170 (Jižní Město – Pražská čtvrť) vytipoval Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) na základě základních kritérií, kterými byly například délka a profil linky či typ nasazovaného vozidla. Linka 170 se se svými 40 km na jeden oběh řadí k nejdelším městským linkám. Její trasa zároveň vede v blízkosti první pražské vodíkové plnící stanice. V současné době je linka 170 obsluhována 12metrovými autobusy typu Standard. Domovskou garáží autobusu Škoda H’CITY je Kačerov.

Testovací provoz zmíněného vozidla byl schválen v únoru loňského roku. Na základě tohoto rozhodnutí na jaře loňského roku uzavřely hlavní město Praha, DPP, Škoda Group a ORLEN Unipetrol memorandum o spolupráci při realizaci tohoto projektu. Pilotní provoz bude probíhat dva roky s možností prodloužení o další dva roky.

Základní technické parametry autobusu Škoda H’CITY 

Jedná se o nízkopodlažní vozidlo s celovozovou klimatizací vybavené PEM palivovými články Ballard FC Move 70 o maximálním výkonu 72 kW a minimálním výkonu 8 kW, ve kterých je vzájemnou reakcí vodíku s kyslíkem ze vzduchu vyráběna elektrická energie pro trakční pohon.

Jako vedlejší produkt chemické reakce je uvolňována pára. Vozidlo je taktéž vybavené trakční baterií Nano Power LTO, 36 Ah, 22,9 kWh, která slouží k vyrovnání výkonových požadavků (rozjezdy, rekuperace při brzdění), ale umožňuje i nouzový dojezd cca dva kilometry.

Pro samostatné nabíjení je pak k dispozici nabíjecí zásuvka CCS2.V zimním období je interiér autobusu vytápěn odpadním teplem z palivového článku. Pro velmi nízké teploty je však k dispozici doplňkové elektrické topení.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: DPP)

Vodíkový autobus Škoda H’CITY už brázdí pražské ulice Foto: Interiér vozu. Zdroj: DPP.
zpět na články

inzerce

nahoru