Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vodňanský most opět slouží veřejnosti

Jedna z dominant města Vodňany od minulého týdne opět slouží veřejnosti. Řeč je o mostu klenoucím se přes řeku Blanici, u nějž byla provedena kompletní rekonstrukce. Oprava mostu trvající od července minulého roku vyšla Jihočeský kraj a město Vodňany zhruba na 40 milionů korun.

11:54 / 6. června 2023
Vodňanský most opět slouží veřejnostii

Foto: Nový most slouží veřejnosti od minulého týdne. Zdroj: Jihočeský kraj

Významná dominanta města Vodňany, a to most přes řeku Blanici na staré výpadovce směr Písek a Strakonice se může pyšnit novým elegantním vzhledem s betonovými oblouky. Původní most byl postaven v roce 1926. V rámci realizovaných stavebních úprav se tedy dbalo zejména na to, aby rekonstruovaný most dobře zapadl do okolní krajiny. Konstrukce pomocí zavěšené lávky z něj navíc činí přímo unikátní kousek.

„U rekonstrukce staveb, které dlouhá léta slouží veřejnosti, je pro nás obzvlášť důležité, aby splňovaly ty nejpřísnější nároky na funkčnost, bezpečí i estetiku. Kvalitní architektura je totiž tím odkazem, který nám předali naši předkové a my jsme povinni ji zachovat i pro další generace,“ uvedl Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje.

Nový most by měl do města přinést hlavně bezpečnější dopravu. „Během necelých dvou stavebních sezon se podařilo most kompletně zrekonstruovat a zachovat přitom jeho jedinečný ráz, díky kterému je po právu dominantou města. Zároveň došlo k rozšíření vozovky na mostě na šest metrů, což ještě zvýší bezpečnost dopravního provozu,“ popsal Tomáš Hajdušek, náměstek hejtmana pro oblast investic.

Stavební úpravy mostu trvaly 230 dní. Do kompletní rekonstrukce objektu investoval Jihočeský kraj ze svého rozpočtu 36 milionů korun včetně DPH. Další dva a půl milionu přidalo město Vodňany.

„Peníze od města byly využity na rekonstrukci stálého a slavnostního osvětlení i na výstavbu betonové lávky pro pěší,“ doplnil Hajdušek.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: Jihočeský kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru