Otevřít menu
Doprava dnes
-

Všechny letouny L-159 jsou opraveny. Armáda ČR dostala poslední kus

Aero Vodochody po dokončení předepsané opravy předalo poslední letoun L-159 ALCA Vzdušným silám Armády České republiky. Letounům byl hlavně prodloužen provoz o dalších osm let, zároveň byla provedena některá technická vylepšení.

19:09 / 20. ledna 2023
Všechny letouny L-159 jsou opraveny. Armáda ČR dostala poslední kusi

Foto: Aero Vodochody dodalo poslední letoun L-159 Armádě ČR. Zdroj: Aero Vodochody

Český výrobce letadel Aero Vodochody dokončil předepsané opravy u 16 jednomístných letounů L-159 ALCA a předal poslední kus s evidenčním číslem 6070 21. základně taktického letectva Čáslav Vzdušných sil Armády České republiky.

„Opravené letouny jsme kvůli zajištění provozuschopnosti flotily L-159 a obranyschopnosti České republiky dodávali v pravidelných intervalech od září 2020 až do konce roku 2022, kdy jsme dokončili opravu posledního letounu. Aero splnilo zakázku v souladu se smlouvou přesně na čas. Velkou výhodou L-159 je jejich nákladově efektivní provoz, především v porovnání s nadzvukovými letouny, při splnění velkého množství různých variant bojových úkolů,“ uvedl Viktor Sotona, prezident a CEO Aero Vodochody.

Opravy letounů probíhaly v rámci předepsané opravy tzv. PP16 (předepsané periodické práce po 16 letech provozu). Došlo tak na kontrolu a testování všech částí letounu včetně jeho přístrojů. V roce 2019 uzavřelo Ministerstvo obrany ČR a Aero Vodochody kontrakt, na jehož základě byla provedena také technická vylepšení některých částí a funkcí letounu. L-159 byly například upraveny pro použití brýlí nočního vidění (NVG) včetně přizpůsobení kabiny a instalaci souprav vnitřního a vnějšího osvětlení letounu. Letouny byly dále vybaveny novým záložním elektronickým zobrazovačem (ESIS), jenž zvládne nahradit jiné záložní přístroje, a poskytne tak pilotům, v případě selhání běžných přístrojů, důležité údaje o poloze, rychlosti nebo klesání.

Letouny L-159 jsou využívány především Vzdušnými silami Armády ČR. České lehké bitevníky z Aera Vodochody mají ve své flotile ale i Vzdušné síly Iráku. Pro výcvikové účely je nově začala používat i společnost Draken Europe.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: Aero Vodochody)

zpět na články

inzerce

nahoru