Otevřít menu
Doprava dnes
-

Všechny trolejbusy v historii dopravního podniku byly k vidění v Pardubicích

Obyvatelé Pardubic měli včera neobyčejnou příležitost vidět v podstatě všechny typy trolejbusů, jenž ve městě kdy jezdily. Dopravní podnik města Pardubic je shromáždil k výročí 70 let od zahájení trolejbusové dopravy. Dva chybějící historické exponáty si zapůjčil. ČTK to řekl Tomáš Pelikán, ředitel dopravního podniku.

7:09 / 15. května 2022
Všechny trolejbusy v historii dopravního podniku byly k vidění v Pardubicích i

Foto: www.sdp-cr.cz

"Tatru T400 poskytl Dopravní podnik hlavního města Prahy a trolejbus Škoda 7Tr Technické muzeum v Brně. Doplnili jsme kompletně celé portfolio vozidel, která tady od roku 1952 jezdila. Ve vlastním depozitáři máme Tr 8, Tr 9, Tr 14 a všechny modernější vozy," informoval Pelikán. Trolejbus Škoda 7Tr je jediným zachovaným pojízdným exponátem. Tatra T400 nahradila velmi podobné vozidlo Tatra T86, jež v 50. letech minulého století vozilo cestující ve městě asi dva roky. Dnes však už žádné neexistuje.

Od rána se lidé v Pardubicích mohli projet historickými vozy v rámci vyhlídkových jízd. V 15:00 se všechny historické i moderní trolejbusy seřadily ve vozovně. Poté se vydaly na jízdu městem. Centrem projely až na Židov a potom se vrátily zpět. Přibližně na půl hodiny se zastavily na třídě Míru. Tam si je zájemci mohli důkladně prohlédnout.

Dopravní podnik na sobotu také připravil Den otevřených dveří. Ten se konal po pěti letech. Lidé měli možnost projít si samotnou vozovnu i její technické zázemí, například prostor údržby, myčky, lakovny či autoškoly. Vystaveny byly též historické i moderní vozy. Celou akci doprovázel program pro děti, hudební vystoupení a představení kouzelnice.

V Pardubicích byla první zkušební jízda trolejbusu provedena 28. prosince 1951. Slavnostní zahájení provozu se konalo v neděli 20. ledna 1952. První trolejbusová linka jezdila do Lázní Bohdaneč. V provozu je dosud, jen v mírně obměněné trase. V Pardubicích jezdí aktuálně kolem 70 trolejbusů.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru