Otevřít menu
Doprava dnes
-

VUZ slaví 60 let od zahájení provozu na Velkém zkušebním okruhu

Výzkumný ústav železniční si v těchto dnech připomíná 60. výročí od zahájení provozu na Velkém zkušebním okruhu. V souvislosti s touto událostí přichystal ústav několik akcí pro veřejnost, jednou z nich byl například program pro žáky základních škol.

7:32 / 7. června 2023
VUZ slaví 60 let od zahájení provozu na Velkém zkušebním okruhui

Foto: Minulý týden navštívili žáci z okolních základních škol VUZ Velim. Zdroj: cdvuz.cz

V pondělí 5. června 2023 tomu bylo už 60 let, co byl na základě dekretu z 2. listopadu 1962 slavnostně uveden do provozu Velký zkušební okruh v Cerhenicích u Velimi. Výzkumný ústav železniční (VUZ) si k této příležitosti na letošní rok naplánoval řadu akcí pro veřejnost. Ty si kladou za cíl přiblížit činnost ústavu „běžným“ lidem. Zkušební centrum VUZ Velim plánuje své brány otevřít veřejnosti na začátku podzimu.

Návštěva z okolních obcí

VUZ minulý týden přivítal ve svém areálu žáky 4. až 9. tříd základních škol z okolních obcí – Sokoleč, Cerhenice a Vrbová Lhota. Odborníci ústavu postupně provedli děti po moderních prostorech a seznámili je také s historií instituce. Žáci dále např. viděli, jakou rychlostí jezdí vlaky na Velkém zkušebním okruhu či jak dlouhou trať potřebuje vlak k zastavení z rychlosti 200 km za hodinu. Tématem exkurze bylo dále testování železnice pro budoucnost a drážní bezpečnost.

„Ve svém podnikání chceme být dobrým a odpovědným sousedem, proto v rámci naší společenské odpovědnosti podporujeme základní školy v okolních obcích. Děti jsou budoucími uživateli bezemisní železniční dopravy, ale také inovátory a stratégy, kteří budou určovat, jak bude vypadat doprava například za 50 let. Třeba se pro některé z nich stane dnešní návštěva Zkušebního centra VUZ inspirací pro volbu povolání a motivací k odbornému technickému studiu,“ okomentoval návštěvu Ing. Martin Bělčík, předseda představenstva a generální ředitel VUZ.

VUZ Velim

Zkušební centrum VUZ Velim je špičkovým zařízením pro testování železničních vozidel a jejich komponent a podávají si v něm dveře výrobci a provozovatelé železničních drah z celého světa.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: cdvuz.cz)

VUZ slaví 60 let od zahájení provozu na Velkém zkušebním okruhu Foto: Pro žáky zde byl připraven atraktivní program. Zdroj: cdvuz.cz. VUZ slaví 60 let od zahájení provozu na Velkém zkušebním okruhu Foto: Žáci ZŠ si prohlédli moderní areál ústavu. Zdroj: cdvuz.cz. VUZ slaví 60 let od zahájení provozu na Velkém zkušebním okruhu Foto: Pro některé děti mohla návštěva ústavu znamenat inspiraci pro jejich volbu budoucího povolání. Zdroj: cdvuz.cz.
zpět na články

inzerce

nahoru