Otevřít menu
Doprava dnes
-

Výběry mýta v lednu stouply o 5 procent na 1,12 mld. Kč, v únoru se mýto rozšířilo

Dopravci v lednu zaplatili za průjezdy zpoplatněných dálnic a silnic první třídy 1,12 miliardy korun, což je meziročně o 5,2 procent více. Pokračuje tak růst výběrů mýta z loňska. Správce mýtného systému CzechToll o tom dnes informoval ČTK. Od letošního února se mýtný systém v Česku rozšířil o skoro 53 kilometrů na celkem 2487 kilometrů. Další rozšíření mýta až o 380 kilometrů silnic je plánováno od léta.

9:57 / 17. února 2022
Výběry mýta v lednu stouply o 5 procent na 1,12 mld. Kč, v únoru se mýto rozšířiloi

Foto: mdcr.cz

Ve zvýšení výběru mýta se v lednu projevil zejména nárůst zaznamenaných transakcí. Těch satelitní systém zaregistroval přes 80 milionů, což je o 2,3 procenta více než v loňském lednu. Přibližně 90 procent mýtného vybral CzechToll v lednu za užití dálnic, zbylých deset procent připadá na zpoplatnění silnic první třídy. Zhruba polovinu uhradili zahraniční dopravci.

Od února se mýto rozšířilo o dalších 52,9 kilometrů. Vesměs jde o nově zprovozněné úseky dálnic, konkrétně obchvaty Lubence na dálnici D6, Panenského Týnce na D7 a Otrokovic na D55, dále úsek D11 mezi Hradcem Králové-Kukleny do Jaroměře a na D35 z Opatovic do Časů. Zpoplatnění naopak bylo zrušeno na silnicích mezi částmi Hradce Králové Kukleny-Plotiště a následně z Plotiště do Semonic.

Ke konci ledna bylo v systému elektronického mýtného zaregistrováno 650.000 vozidel. Téměř 165.000 z toho bylo z Česka, zbytek tvořili zahraniční dopravci.

V loňském roce dopravci za mýto zaplatili téměř 14,2 miliardy korun. Meziročně šlo o nárůst o 23 procent a zároveň o nejvyšší výběr za rok od začátku fungování mýta v roce 2007. K růstu přispěla přes koronavirová omezení během roku zejména nová struktura mýtných poplatků.

Publikoval: Jakub Cimburek (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru