Otevřít menu
Doprava dnes
-

Výcvikové středisko v Kojetíně využili němečtí specialisté na výstavbu provizorních mostů!

Ministerstvo dopravy propůjčilo německým specialistům výcvikové středisko v Kojetíně v rámci rozvoje mezinárodní spolupráce v oblasti připravenosti na řešení krizových situací. V Kojetíně se uskutečnil výcvik 15 mostních specialistů z Německa. Ti se učili stavět provizorní mosty, které se využívají při dočasných opravách infrastruktur.

7:30 / 14. září 2022
Výcvikové středisko v Kojetíně využili němečtí specialisté na výstavbu provizorních mostů!i

Foto: Němečtí specialisté ve výcvikovém středisku v Kojetíně. Zdroj fotky: MDČR.

Němečtí odborníci se učili v českém Kojetíně

Spolková agentura pro technickou pomoc (Bundesanstalt Technisches Hilfswerk – THW – pozn. red.), která v Německu zodpovídá za stavbu provizorních mostů na dopravní infrastruktuře, poslala do Kojetína na týdenní intenzivní kurz 15 svých odborníků. Němci se ve výcvikovém středisku seznamovali se systémem využití provizorních mostů v České republice, se složením a technickými parametry jednotlivých součástí provizorních mostů, a to včetně technologických postupů pro jejich stavbu. Závěrem výcviku byl zaměřen i na praktické cvičení výsunu prozatímních mostních konstrukcí.

Provizorní mosty čeští stavbaři často používají na silnicích při provozních opravách stávajících komunikací či při výstavbě nových stálých mostních objektů. Mosty jsou určeny i pro řešení rychlých a dočasných obnovách mostů poškozených přírodní katastrofou.

Výcvikové středisko Ministerstva dopravy funguje v Kojetíně už od roku 1993. Poskytuje výcvikové služby nejen složkám Integrovaného záchranného systému, ale i třeba studentům dopravních fakult, kteří se zde mohou seznámit s praktickou stránkou výstavby prozatímních mostních konstrukcí. Zkušenosti zde ale získávají i například příslušníci Armády České republiky nebo stavební firmy. V letošním roce se ve výcvikové středisku uskutečnilo 11 akcí se zaměřením na praktický výcvik a použití materiálů provizorních mostů.

Autor: Dagmar Lánská (Zdroj: MDČR)

zpět na články

inzerce

nahoru