Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vyhlídková cesta podél Hostivařské přehrady dostane nový povrch

Začala kompletní oprava vyhlídkové cesty podél pravého břehu Hostivařské přehrady. Cesta byla vybudována na počátku 60. let 20. století v rámci výstavby přehrady a založení lesoparku. Od té doby se zde prováděly pouze lokální opravy výtluků a závažnějších sesuvů. Aktuálně vyhlídková cesta dostane nový povrch a opraví se zídky i studánka.

17:05 / 16. února 2023
Vyhlídková cesta podél Hostivařské přehrady dostane nový povrchi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy.

Jedná se o úsek cesty v délce přibližně 2,1 km, tedy v místech od hráze po vjezd do areálu čerpací stanice odpadních vod (konec ulice Ramanova). Důvodem pro rekonstrukci byl zhoršující se stav cesty a také stavba dodatkového bezpečnostního přelivu přehrady. Během prací na přelivu byla cesta na delší dobu nezprůjezdněna a bylo rozhodnuto o souběžném provedení její kompletní opravy. „V rámci rekonstrukce pracovníci provedou mikropilotáže, čímž stabilizují problematické okraje cesty směrem k přehradě. Opraví rovněž kamenné zídky směrem do svahu, propustky pod cestou a studánku. Kromě toho vymění a doplní také mobiliář cesty. Povrch cesty bude poté opět asfaltový. Na dvou místech pak vznikne dlážděná vyhlídka na vodní plochu a širší pobytové schody. Celková cena oprav činí 31,3 milionu korun včetně DPH,“ zaznělo z magistrátu hl. m. Prahy.

Dle platné smlouvy se zhotovitelem se dokončení bezpečnostního přelivu plánovalo na konec března. Nicméně odborníci během výstavby zjistili, že bude nutné rozšířit stanovené práce a provést další nutné úpravy tělesa hráze a patních drenáží. Veškeré práce by měly být dokončeny nejpozději v červnu 2023. Po dokončení obou staveb, tedy dodatkového bezpečnostního přelivu i vyhlídkové cesty bude opět volný průchod podél Botiče a Hostivařské přehrady v plném rozsahu od Hostivaře až do Petrovic. V současné době se předpokládá, že od dubna se hladina nádrže bude moci začít opět zvyšovat na standardní letní úroveň. Napouštění však bude závislé na počasí a přítocích. „Pokud vše půjde dobře podle plánu, tak by cesta na hrázi a další návazné komunikace na pravém břehu nádrže mohly být pro veřejnost otevřeny na konci května tohoto roku,“ uvedla Jana Plamínková, náměstkyně primátora pro životní prostředí.

Publikoval: Richard Mrkvička (Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy)

zpět na články

inzerce

nahoru