Otevřít menu
Doprava dnes
-

Výsledek tání ledu v Arktidě: ekologičtější doprava a snížení ruského vlivu. Uvádí studie

Studie vědců z americké Brownovy univerzity a univerzity v Maine uvádí, že tání ledové pokrývky v Arktidě způsobené globálními změnami klimatu umožní ekologičtější lodní dopravu a sníží, díky novým námořním trasám, vliv Ruska. Nákladní lodě tak budou moci využívat kratší a přímější cesty, což sníží emise.

8:23 / 23. června 2022
Výsledek tání ledu v Arktidě: ekologičtější doprava a snížení ruského vlivu. Uvádí studiei

Foto: pixabay.com

Odborníci zdůraznili, že tání ledu je rozhodně špatnou zprávou pro klima i ekosystémy. Ale nové dopravní možnosti mohou rychle změnit aktuální stav, při němž severní mořskou cestu kontroluje z větší části Rusko.

Studie uvedená v odborném magazínu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) předpokládá, že kolem roku 2035 bude Arktida v letních měsících takřka bez ledu. Následné odledňování do roku 2065 potom podstatně zvýší možnosti navigace plavidel v arktických mezinárodních vodách. Lodě tak nebudou muset využívat ruskou severní mořskou cestu.

"Neexistuje scénář, v němž by tání ledu v Arktidě představovalo dobrou zprávu. Ale politováníhodnou skutečností je, že led už nyní ustupuje, otevírají se nové cesty a my musíme kriticky zvážit, jaké to má právní, ekologické a geopolitické souvislosti," vysvětlila Amanda Lynchová, šéfka výzkumného týmu.

Arktické lodní cesty jsou o 30 až 50 % kratší než plavby využívající Suezský a Panamský průplav. Lodě si tímto způsobem mohou zkrátit cestu o 14 až 20 dní. Toto zkrácení pak znamená zásadní úsporu nákladů, paliva a snížení emisí až o čtvrtinu.

 

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru