Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vysočina chystá aktualizaci územní dokumentace kvůli vysokorychlostní trati

Vysokorychlostní koridor na Vysočině dostává zase trochu reálnější obrysy. Kraj Vysočina totiž chystá aktualizaci zásad svého územního rozvoje kvůli plánované vysokorychlostní trati (VRT). Do dokumentace by měl být zanesený koridor VRT, který počítá s přímým napojením nové železnice na krajskou Jihlavu.

20:10 / 23. listopadu 2022
Vysočina chystá aktualizaci územní dokumentace kvůli vysokorychlostní trati

"Už celé dva roky se snažíme tu věc pokud možno komunikovat a nějakým způsobem posouvat," řekl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS + STO). Příští rok na jaře by chtěl kraj uskutečnit setkání s obcemi, jichž se záměr dotýká, na které by měli přijít také zástupci Správy železnic a ministerstva dopravy. Hejtman uvedl, že o účast požádal dopisem rovněž ministra dopravy Martina Kupku (ODS).

Vysokorychlostní trať má vést mezi Prahou a Brnem kolem Jihlavy. Schválená studie proveditelnosti počítá se stavbou terminálu v Jihlavě - Pávově. Správa železnic podle dřívějších údajů prověřovala více tras vedení VRT přes Vysočinu. O variantu s terminálem u Jihlavy se zasazovali zástupci kraje i Jihlavy, kritizovaly ji ale některé obce na trase.

Radní kraje dnes projednali zahájení veřejné zakázky na aktualizaci územní dokumentace. Nově by v ní měla být zanesená trasa VRT mezi Novou Vsí u Světlé nad Sázavou a Blízkovem u Měřína. Podle webu kraje to je zakázka s očekávanou hodnotou 2,5 milionu korun bez daně.

"Předpokládáme, že dokumentace bude zhotovitelem předána někdy do konce roku 2023. Je potřeba říci, že to není úplně snadné, ale předpokládáme, že zhruba v tomto období bychom měli mít aktualizaci hotovou," uvedl hejtman. Kraj podle něj chce, aby byly nějakým způsobem vypořádané podněty týkající se obcí, obyvatel a jejich majetku. Hejtmanství má zároveň zájem na tom, aby nebyl povolovací proces VRT blokovaný dlouhodobě. "Protože jsme přesvědčení, že ten přínos pro Českou republiku, region Vysočina a pro krajské město tady je," uzavírá hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Autor: Karel Geba (zdroj: Kraj Vysočina, ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru