Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vysočina nabídla autobusovým dopravcům rychlejší výplatu peněz! Objem ale nezvýší

Kraj Vysočina nabídl autobusovým dopravcům kvůli zdražení nafty výplatu větších záloh, celkovou platbu za tuto službu ale zvyšovat nebude. Dopravci, kteří požádají, mohou dostávat od května měsíční zálohy na své výkony ve výši až 95 procent místo dosavadních 65 procent. Rozhodla o tom 12. dubna rada kraje.

10:03 / 13. dubna 2022
Vysočina nabídla autobusovým dopravcům rychlejší výplatu peněz! Objem ale nezvýšíi

Foto: Ilustrační fotka (zdroj: regionvysocina.cz).

Částka, kterou má kraj na autobusové spoje ve svém rozpočtu, se tím nezvýší. Novinářům to řekl hejtman kraje Vítězslav Schrek (ODS a STO). „Aniž by to v tuto chvíli mělo dopad do rozpočtu kraje, tak jsme se jim (dopravcům) pokusili vyjít v tom, abychom vylepšili jejich cash flow,“ řekl hejtman. Uvedl, že na zálohách teď kraj vyplácí dopravcům měsíčně skoro 32 milionů korun. „Pokud je zvýšíme a všichni by toho využili, tak v 95 procentech (záloh) se bavíme téměř o 50 milionech korun za měsíc,“ sdělil. Skutečné výkony dopravců kraj doplácí vždy následující měsíc.

Zvýšené náklady na naftu se podle uzavřených smluv promítnou do plateb kraje za jím objednané spoje až v příštím roce. Tento termín zatím kraj nezkrátil, i když o to někteří dopravci požádali. „Propočítali jsme zhruba dopad do rozpočtu Kraje Vysočina, který by změnou termínu pro tu indexaci byl nemalý, začínáme někde na 25 milionech korun,“ uvedl Schrek. Dodal, že rostoucí náklady trápí všechny dopravce. Kraj počká na výstup z dopravní komise Asociace krajů, která se tím také zabývala, řekl.

Kraj Vysočina má v letošním rozpočtu na úhrady prokazatelných ztrát provozovatelů veřejné linkové dopravy 625 milionů korun. Od začátku války na Ukrajině do první poloviny března se na Vysočině průměrná cena benzinu zvýšila o víc než devět korun až na 46,80 Kč a nafty téměř o 13 korun na 49,40 Kč. Pak paliva o něco zlevnila. Podle společnosti CCS, která ceny sleduje, platili motoristé u čerpacích stanic na Vysočině za litr naturalu v prvním dubnovém týdnu průměrně 43,90 koruny a za stejné množství nafty 46,90 Kč.

 

Publikoval: Mgr. Petr Dejnožka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru