Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vysokorychlostní i regionální tratě a rozvoj inovací. Ministr Kupka navázal na spolupráci v Sasku! Tématem byly vysokorychlostní i regionální tratě

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) se setkal se saským protějškem Martinem Duligou v Königsteinu nedaleko Drážďan. Oba ministři mluvlili o zlepšení průjezdnosti hlavního železničního koridoru mezi Děčínem a Bad Schandau, vysokorychlostní trati z Prahy do Drážďan či o regionálních spojích. Došlo také na české předsednictví či inovace v dopravě.

9:06 / 24. srpna 2022
Vysokorychlostní i regionální tratě a rozvoj inovací. Ministr Kupka navázal na spolupráci v Sasku! Tématem byly vysokorychlostní i regionální tratěi

Foto: Český ministr dopravy a saský ministr dopravy. Zdroj fotky: Ministerstvo dopravy.

Důležitým bodem jednání byla plánovaná vysokorychlostní trať

„Klíčovou zprávou dneška je, že nám německá strana vyšla vstříc a upravila harmonogram prací na modernizaci železniční trati mezi Děčínem a Bad Schandau. Jde o hlavní kapacitní přechod pro nákladní i osobní dopravu na železnici. Probíhající stavební práce tu zásadně omezují provoz a dopravci by tam museli čelit komplikacím další tři roky. Německý správce železniční infrastruktury ale už v prvním pololetí příštího roku výrazně navýší kapacitu. Do urychlení prací a změny harmonogramu investuje 40 miliónů EUR. Místo současných 99 nákladních vlaků denně tudy bude moci projet 147 nákladních souprav,“ uvedl po jednání ministr Martin Kupka. Tato změna výrazně pomůže i osobní dopravě a posílí i Solidarity Lanes pro snazší dovoz produktů a surovin z Ukrajiny. 

Důležitým bodem jednání byla plánovaná vysokorychlostní trať (VRT) z Prahy do Drážďan přes Ústí nad Labem. Díky vybudování tohoto spojení by se zkrátila doba jízdy vlakem mezi českou a saskou metropolí na jednu hodinu. Sasko podpořilo ČR v jejím úsilí zařadit úsek Ústí nad Labem – Heidenau do hlavní sítě celoevropských spojení TEN-T. 

Ministři jednali také o možnostech, jak zlepšit regionální železniční spojení obou zemí. Mluvili hlavně o vybudování nového propojení českého Rumburku s německým Seifhennersdorfem, kde na saské straně probíhá studie proveditelnosti. „Vnímáme velkou místní poptávku po zlepšení tohoto spojení. Jsem rád, že v příštím roce by měla mít saská strana hotovu studii proveditelnosti na svou část úseku, na kterou budeme moci navázat kroky na naší straně,“ řekl k tématu ministr Kupka.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru