Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vysokorychlostní vlaky Allegro z Helsinek do Ruska přeruší provoz

Vlaky finsko-ruské vysokorychlostní železniční služby Allegro spojující Helsinky s Petrohradem od pondělí přestanou jezdit. Finská ministryně pro evropské záležitosti a řízení státních podniků Tytti Tuppurainenová dopisem oznámila státní přepravní společnosti VR, že provozování služby už "není na místě". O rozhodnutí dnes informoval server Helsinki Times.x

16:59 / 25. března 2022
Vysokorychlostní vlaky Allegro z Helsinek do Ruska přeruší provoz

Jelikož je letecké spojení mezi Evropskou unií a Ruskem přerušeno, vlaky Allegro budou tento víkend jedním z posledních přímých spojení veřejné dopravy mezi Evropskou unií a Ruskem. „Doposud jsme pokračovali v provozu Allegra v souladu s oficiálními pokyny. Účelem bylo zajistit Finům přístup do Finska. Během těchto týdnů měli lidé, kteří chtěli opustit Rusko, čas ze země odjet," řekl serveru Helsingin Sanomat zástupce společnosti VR. Přes finsko-ruskou hranici je nadále možné dostat se osobním autem.

Vlaky Allegro provozuje společnost Karelian Trains, kterou z 50 procent vlastní finská společnost VR a z 50 procent ruský státní dopravce RŽD, který je momentálně kvůli ruské invazi na Ukrajinu terčem západních sankcí. "Pokračovat v provozování služeb Allegro už není z pohledu státu jakožto vlastníka vhodné," uvedla Tuppurainenová.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru