Otevřít menu
Doprava dnes
-

Výstavba nových veřejných přístavišť pro rekreační plavidla v Čelákovicích započala

Ředitelství vodních cest ČR zahájilo výstavbu dalších veřejných přístavišť na Labi. Dnes začínají vyrůstat plovoucí mola pro malá plavidla a osobní lodní dopravu v Čelákovicích. Moderní přístaviště umožní turistům plavícím se po řece bezpečně vystoupit téměř v centru města, z odběrných sloupků doplnit do lodí vodu či čerpat elektřinu.

21:06 / 21. září 2022
Výstavba nových veřejných přístavišť pro rekreační plavidla v Čelákovicích započalai

Foto: Výstavba nových veřejných přístavišť v Čelákovicích (zdroj: ŘVC ČR).

Projekt je součástí programu výstavby veřejných přístavišť na vodní cestě pro podporu rekreační plavby, který Ředitelství vodních cest ČR dlouhodobě realizuje. „Rekreační plavba je čím dál oblíbenější a výstavbou sítě přístavišť umožníme turistům opustit na chvíli vodní cestu a navštívit přilehlé turistické zajímavosti v Polabí. Nechceme, aby zůstali izolování na řece bez možnosti bezpečně přistát, poznat okolí a přenocovat,“ říká Martin Kupka, ministr dopravy. 

Díky tomuto projektu a stavbám nových přístavišť by se měl jednoznačně zlepšit cestovní ruch v daných lokalitách. „Věřím, že jak toto přístaviště, ale i další nově budovaná v jiných městech kraje zařadí Labe po bok oblíbených vodních cest pro cestovní ruch,“ potvrzuje Kupka. Přístaviště se nachází v blízkosti lávky pro pěší nedaleko centra města. „Vzájemná blízkost obou přístavišť je příležitostí, aby cestující z osobních lodí i turisté na malých plavidlech využívali nový přístup do města od vody a je ekonomicky výhodná i z hlediska stavebních prací a společného zázemí,“ upozorňuje Lubomír Fojtů, ředitel Ředitelství vodních cest ČR.

Právě Ředitelství vodních cest ČR je investorem a budoucím provozovatelem přístaviště. Investici Ředitelství vodních cest doplňuje výstavba přívodního vodovodního řadu, který financuje město Čelákovice a který kromě zásobování přístaviště pitnou vodou rozšiřuje stávající vodovodní síť v přilehlé lokalitě s možností připojení dalších objektů. „Za město Čelákovice jsme přesvědčeni, že nově vybudované přístaviště na Labi přispěje k podpoře cestovního ruchu a trávení volného času jak místních obyvatel, tak návštěvníků. Velkou výhodu vnímáme v tom, že přístaviště bude možné užívat bezplatně,“ upozorňuje starosta města Čelákovic Josef Pátek.

Stání na přístavištích dva dny bezplatné!

Město Čelákovice se těší na nadcházející rok. „V roce 2023 zaměříme celoměstské oslavy na téma Do Čelákovic po trati i po vodě, kdy si připomeneme význam řeky a železnice pro rozvoj města u příležitosti 150 let od příjezdu prvního vlaku do Čelákovic. Oslavy spojené s jízdami nostalgických vlaků i plavbou lodí po Labi se uskuteční v sobotu 16. září 2023," uvedl starosta města Čelákovic Josef Pátek.

Na obou přístavištích je stání až po dobu 48 hodin bezplatné a pomocí přístavní karty bude možné z odběrných sloupků čerpat elektřinu a vodu. Díky této novince nebudou lodě poprvé ve Středočeském kraji potřebovat při stání naftové agregáty a malé čluny i velké osobní lodě si pohodlně doplní palubní tanky pitnou vodou. Obě mola budou pro bezpečný provoz osvětlena. Mola mají konstrukci, která umožní jejich trvalé ponechání na místě i přes zimu a bezpečně odolá i největším povodním na Labi.

Stavební náklady ve výši 10,5 mil. Kč bez DPH v případě přístaviště pro osobní lodní dopravu a 25,45 mil. Kč bez DPH u přístaviště pro malá plavidla financuje Státní fond dopravní infrastruktury. Stavbu realizuje LABSKÁ, strojní a stavební společnost s.r.o.


Autor: Filip Červinka (zdroj: Ministerstvo dopravy ČR).

Výstavba nových veřejných přístavišť pro rekreační plavidla v Čelákovicích započala Foto: Výstavba nových veřejných přístavišť v Čelákovicích (zdroj: ŘVC ČR).. Výstavba nových veřejných přístavišť pro rekreační plavidla v Čelákovicích započala Foto: Výstavba nových veřejných přístavišť v Čelákovicích zahájena (zdroj: ŘVC ČR)..
zpět na články

inzerce

nahoru