Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vzniká elektrická verze slavné Lancie Delty Integrale

Také několik kusů verze určené pro provoz na veřejných komunikacích vznikne v režii francouzského závodního týmu GCK Motorsport.​​

7:27 / 3. prosince 2021
Vzniká elektrická verze slavné Lancie Delty Integralei

Foto: auto.cz

S původní Lancií Delta Integrale, která vítězila na tratích světových rallye na přelomu osmdesátých a devadesátých let nemá tento elektromobil nic společného. Pod povrchovými díly, které autu dávají vzhled ikonického modelu, se totiž ukrývá speciální podvozek vyvinutý inženýry francouzského týmu a pak pohonné ústrojí od rakouské firmy Kreisel. Naprosto stejné dostanou také všichni ostatní účastníci tohoto šampionátu.

Dva elektromotory pohánější všechna čtyři kola a mají dohromady výkon 671 koňských sil. Točivý moment dosahuje úctyhodné hodnoty 880 Newtonmetrů. Zrychlení na nuly na sto kilometrů v hodině pak nastane za pouhých 1,8 sekundy.

„Formát závodu se dokonale hodí k poskytování jedné z nejnapínavějších sportovních show s elektromobily, a my jsme si vybrali Lancii Delta Integrale, protože je to vozidlo, o kterém jsme všichni snili,“ řekl šéf GCK Guerlain Chicherit.

Verze určená pro prodej běžné veřejnosti pak bude mít podstatně skromnější výkonové parametry. Výkon jedhoho elektromotoru je nastaven na 197 koní a díky baterii s kapacitou 30 kWh půjde na jedno nabití urazit 200 kilometrů.

Ovšem hlavní pozornost bude na sebe poutat Lancia Delta EVO-e. Tedy speciální závodní vůz určený pro soutěžení v úvodní sezóně EV Mistrovství světa v rallycrossu.

Autor: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru