Otevřít menu
Doprava dnes
-

Z letiště Kbely nebudou kvůli údržbě plochy dva měsíce startovat letadla

Kvůli plánované údržbě plochy nebudou z vojenského letiště Praha Kbely létat letadla. Po dva měsíce budou startovat z ruzyňského a čáslavského letiště. Vrtulníkového provozu se omezení nedotkne, sdělila dnes mluvčí kbelské základny Kristýna Kosatíková. Ze Kbel tak v květnu a v červnu nebudou vzlétat ani letadla přepravující představitele státu.

13:46 / 6. května 2022
 Z letiště Kbely nebudou kvůli údržbě plochy dva měsíce startovat letadlai

Foto: Armáda ČR

"Z důvodu plánované údržby letištní plochy bude v měsících květen a červen výluka leteckého provozu," uvedla Kosatíková. Poznamenala, že 24. základna dopravního letectva Praha - Kbely bude i nadále plnit své úkoly spojené s přepravou osob i materiálu a se zabezpečením nepřetržitých hotovostí.

"Provoz vrtulníků zůstává bez omezení. Letouny, nezbytná zabezpečovací technika a personál budou plnit přepravní úkoly z letiště v Praze Ruzyni a Čáslavi," dodala.

Na letišti bude opravena vzletová a přistávací dráha, technická údržba se bude týkat i dalších zpevněných ploch. Technika a personál se na základnu vrátí na konci června. Výluka se již dotkla například čtvrtečního letu premiéra Petra Fialy (ODS) do Německa nebo ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) do Polska.

Kbelská základna má za úkol mimo jiné zabezpečovat přepravu ústavních představitelů státu. K dispozici má dva letouny A-319CJ nebo vrtulové stroje CASA a L-410. Vybavena je i armádními transportními vrtulníky řady Mi a W3-A Sokol.

Publikoval: Bc. Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru