Otevřít menu
Doprava dnes
-

Začala oprava poškozeného viaduktu přes Svratku

Správa železnic vybrala zhotovitele opravy čtyřkolejného železničního mostu v brněnské ulici Poříčí. Práce za 18 milionů korun provede společnost FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby. Na historickém kamenném viaduktu přes řeku Svratku dojde ke statickému zajištění celkem čtyř pilířů, jejich základy budou zpevněny mikropilotami o desetimetrové délce.

14:40 / 21. června 2023
Začala oprava poškozeného viaduktu přes Svratku

Havarijní stav mostu v ulici Poříčí způsobily v závěru loňského roku pravděpodobně práce na protipovodňových opatřeních v řece Svratce, která pod viaduktem protéká. Z tohoto důvodu je v současnosti možný provoz po třech ze čtyř kolejí.

Stavební úpravy budou probíhat ve dvou fázích, a to postupně na pravém a pak na levém břehu řeky. Během každé etapy budou stavbaři zajišťovat vždy dva pilíře.

Dříky pilířů, které se nacházejí nad vodou, budou sepnuty obručemi. Následně se hloubkově přespáruje kamenné zdivo a provede se injektáž speciální maltou. Pod vodní hladinou se pak zpevní základy pilířů. K tomu se použijí 10 metrů dlouhé mikropiloty.  

Po dokončení sanačních prací se na mostě uskuteční zatěžovací zkouška, která ověří jeho bezpečnost před plným obnovením provozu.

Autor: Petr Dejnožka (zdroj: TZ SŽ)

zpět na články

inzerce

nahoru