Otevřít menu
Doprava dnes
-

Začalo se stavět na druhé větvi obchvatu Jihlavy

Na druhé části jihovýchodního obchvatu Jihlavy došlo k zahájení stavebních prací. V současné době se tedy pracuje na obou větvích stavby. Na jižní části obchvatu je dokončováno svahování zářezů, tu východní čekají zemní práce a archeologický průzkum. Východní část obchvatu by měla být dokončena do podzimu příštího roku.

10:55 / 4. června 2024
Začalo se stavět na druhé větvi obchvatu Jihlavyi

Foto: Výstavba jihovýchodního obchvatu Jihlavy byla rozdělena na dvě části. Zdroj: Kraj Vysočina

Kraj Vysočina zahájil stavební práce na druhé části jihovýchodního obchvatu Jihlavy – část VÝCHOD.

 „Východní část obchvatu Jihlavy propojí výpadovku na Třebíč s výpadovkou na Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou směr dálnice D1. Druhá část obchvatu nás přijde na 277 miliónů korun bez DPH. Po intenzivních jednáních jsme získali na stavbu státní dotaci. Patří totiž mezi klíčové úseky pro přepravu nadrozměrných komponent pro stavbu dalších bloků dukovanské elektrárny,“ popsal Vítězslav Schrek, hejtman Kraje Vysočina.

Stavba 3,5 km dlouhého obchvatu v jeho východní větvi zahrnuje i výstavbu dvou mostů. Spolu s tím dojde k vybudování podjezdu pro pěší a cyklisty (do městské části Kosov).

„Na východní větvi už probíhají zcela zásadní zemní práce, skrývka ornice, přípravy vyztužených náspů, pokračovat budeme založením a stavbou mostů, čekají nás i přeložky. Dva mosty v délce  47 a 49 metrů stavíme přes meliorační potoky,“ uvedl Miroslav Houška, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a dopravy.

Na výstavbu obchvatu Jihlavy získal kraj Vysočina nemalou finanční podporu z Evropské unie a ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

 „Vedle jihovýchodního obchvatu Jihlavy Kraj Vysočina připravuje do několika týdnů zahájení také obchvatu Brtnice. I tato stavba je klíčová pro návoz materiálu k Dukovanům a Kraj Vysočina na ni získal státní dotaci. Předpokládaná cena téměř 4kilometrového obchvatu je cca 700 miliónů korun,“ dodal Vítězslav Schrek.

Dvě části projektu

Stavba obchvatu Jihlavy je rozdělena do dvou částí, a to na část JIH a VÝCHOD. Jižní část obchvatu počítá s délkou 2,4 km směrem na Třebíč a Znojmo a hotová by měla být už na podzim letošního roku.

Východní část obchvatu pak propojí komunikace II/405 směr Třebíč s páteřní silnicí II/602 směr Žďár na Sázavou, Velké Meziříčí směr D1. Realizace tohoto projektu počítá s dokončením do podzimu roku 2025.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: TZ Kraj Vysočina)

Začalo se stavět na druhé větvi obchvatu Jihlavy Foto: Obchvat by měl být dokončen do podzimu 2025. Zdroj: Kraj Vysočina .
zpět na články

inzerce

nahoru