Otevřít menu
Doprava dnes
-

Záchranáři na Vysočině mají 8 nových sanitek!

Záchranná zdravotní služba v Kraji Vysočina (ZZS) může využívat osm nových sanitek za více než 25 milionů korun. Tyto sanitky převezmou místo nejstarších výjezdových vozů ve všech pěti okresech Kraje Vysočina. Nákup je součástí pravidelné obnovy vozového parku, o tom včera informoval mluvčí krajských záchranářů Petr Janáček.

16:30 / 26. května 2022
Záchranáři na Vysočině mají 8 nových sanitek!i

Foto: ZZS Kraje Vysočina

Záchranáři na Vysočině mají k dispozici přes 60 sanitek, ročně s nimi najedou takřka dva miliony kilometrů

"Nové sanitní vozy se aktuálně dovybavují přístroji a IT technologiemi a v blízké době budou přiděleny na výjezdové základny Jihlava, Bystřice nad Pernštejnem, Náměšť nad Oslavou, Moravské Budějovice, Habry, Přibyslav, Žďár nad Sázavou a Humpolec," uvedl Janáček.

Jedná se o vozy značky Volkswagen Transporter 4motion s naftovými motory o výkonu 146 kW, díky kterým mohou dosáhnout rychlosti až 184 km/hod. Jsou vybaveny pohonem obou náprav, zesíleným pérováním či sedmistupňovou DSG převodovkou. Právě automatické řazení při vyšších rychlostech a kritických situacích zvyšuje bezpečnost řízení, jelikož má řidič po celou dobu jízdy obě ruce na volantu. Samozřejmostí je klimatizace ambulantního prostoru, kterou převážně v horkých dnech ocení jak pacienti, tak i posádka. Asi největší proměnou prošlo střešní výstražné světelné zařízení, které dostalo zcela nový design.

ZZS je příspěvkovou organizací kraje. Pracuje pro ni přes 400 lidí. Záchranáři zasahují na Vysočině s asi půl milionem obyvatel z 21 základen, kde je k dispozici 29 pozemních výjezdových skupin a jedna letecká. Provozovatelem letecké záchranné služby je od roku 2021 společnost DSA, a. s. Loni měli záchranáři z Vysočiny 47.329 výjezdů, více než v roce 2020, kdy jich evidovali 45.840.

Publikoval: Bc. Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru