Otevřít menu
Doprava dnes
-

Začíná úsekové měření v Kuchařovicích na Znojemsku

Město Znojmo dnes začne s úsekovým měřením v ulici 8. května v Kuchařovicích. Obec slouží jako neoficiální obchvat Znojma, který spojuje silnice na Jihlavu a na Brno. Dosud se více než dva roky měřilo v městské části Kasárna na příjezdu od Jihlavy. Měření se zde osvědčilo.

7:13 / 14. července 2022
Začíná úsekové měření v Kuchařovicích na Znojemsku i

Foto: autotrip.cz

Starosta Znojma Jakub Malačka (nestraník, zvolen na ČSSD) v tiskové zprávě uvedl, že cílem měření je snížení rychlosti projíždějících aut a s tím související zvýšení bezpečnosti chodců stejně jako v Kasárnách. Měření se týká úseku v délce 865 metrů, a to od začátku po konec obce v obou směrech.

Pokutu v rozmezí 500 a 2500 korun zaplatí řidiči, jejichž průměrná rychlost v daném úseku přesáhne 50 kilometrů v hodině. „Naším cílem není výběr pokut, ale zklidnění dopravy a zvýšení bezpečnosti pro přecházející chodce. Nechceme vybírat pokuty za okamžité překročení rychlosti, jako to dělají některá města na výjezdu z nich, ale skutečně nám jde o zklidnění dopravy na celém průjezdu," objasnil starosta rozhodnutí o zahájení úsekového měření v Kuchařovicích.

S dosavadním měřením v Kasárnách je starosta spokojen. „Ukázalo se, že jde o efektivní řešení. V nedávné době jsem se sešel s obyvateli městské části a jsem moc rád, že se mi od nich dostala pozitivní zpětná vazba." Doplnil ještě, že s žádostí o zavedení úsekového měření jej oslovili sami zástupci Kuchařovic.

Podle výsledků sčítání dopravy projelo přes Kuchařovice v roce 2020 téměř 8 000 aut denně. Městskou částí Kasárna to bylo dokonce přes 12 000.

Třetím plánovaným úsekem, kde se má začít měřit na podzim letošního roku, je Evropská ulice na průtahu městem, a to od areálu takzvané Traktorky křižovatku se Šatovskou ulicí. Tento úsek v délce bezmála půl kilometru je ze tří zmíněných nejfrekventovanějším. V průměru po něm jezdí přes 14 000 vozidel denně.

Vítězem veřejné zakázky se stala firma AŽD Praha s.r.o., jež provede realizaci. Znojmo do instalace radarů investovalo 3,3 milionů korun bez DPH.

Překročení povolené rychlosti patří mezi nejčastější pokutované přečiny řidičů na silnicích. Přestupky spočívající v překročení maximální povolené rychlosti spadají do kompetence odboru dopravy městského úřadu. Peníze vybrané z pokut za tyto přestupky se stávají příjmem městského rozpočtu.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK, www.znojmocity.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru