Otevřít menu
Doprava dnes
-

Žádné silniční stavby a projekty v ČR nejsou kvůli kyberútoku na síť ŘSD ohroženy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD ČR) v nedávné době zažilo kybernetický útok, který tuto organizaci ochromil. ŘSD by však kvůli této nepříjemnosti nemělo zastavit žádnou z probíhajících staveb, což sdělil mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Podle něj fungují i kontroly zakázek a jejich platby.

22:00 / 14. června 2022
 Žádné silniční stavby a projekty v ČR nejsou kvůli kyberútoku na síť ŘSD ohroženyi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.

Žádné dálniční či silniční stavby by to však zastavit nemělo

Kybernetickému útoku čelilo ŘSD 17. května. Od té doby jsou nefunkční stránky dopravniinfo.cz, které informují o aktuální situaci v provozu. Organizace se také potýká s problémy při fungování některých vnitřních systémů. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v minulých dnech oznámil, že počítačové systém ŘSD napadl ransomware, čímž označuje vyděračský program, který zašifruje data a za jejich odblokování požaduje výkupné.

Podle ŘSD i IT odborníků byl útok na sítě organizace profesionální a obnova jednotlivých dat potrvá i několik měsíců. Žádné dálniční či silniční stavby by to však zastavit nemělo, řekl Rýdl. Jednotlivé soutěže ŘSD tak podle něj pokračují, stejně jako kontroly zakázek či jejich platby. Bezpečně izolované a nenarušené zůstaly už během útoku také například výběr mýta a řízení a dohled v tunelových systémech.

Nefunkční jsou naopak dál internetové stránky dopravniinfo.cz s aktuálními údaji o dopravě. Práce na obnovení těchto stránek jsou podle ŘSD komplikované, protože při jejich fungování se slévalo několik systémů dohromady. Jde však stále o jednu z priorit organizace. I přes nefunkčnost stránek o provozu však dopravci problémy při plánování cest většinou nemají.

„Byl to velmi propracovaný a dlouho připravovaný útok profesionálů,“ řekl již dříve ředitel ŘSD Mátl. Podle něj šlo o útok na organizaci jako celek a nemířil jen na konkrétní stránky. Útok podle něj způsobil obrovské a zásadní škody, přičemž obnovení a opětovné dohledání všech dat může i přes použití záloh trvat i několik měsíců.

Ohroženy by neměly být příprava a realizace staveb, ŘSD podle Mátla muselo kvůli útoku v první den zrušit jen několik zakázek malého rozsahu, což by nemělo mít na pokračování staveb vliv. Komplikace se podle generálního ředitele nedotkly ani řízení provozu, například mýtný systém nebo řízení dopravy v tunelech bylo bezpečně izolováno. Ředitel ŘSD nedávno sdělil, že jediným problémem může být vypisování nových zakázek.

Publikoval: Dagmar Lánská (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru