Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zahájení stavby Terminálu Smíchov je opět o krok blíž

Hlavní město Praha získalo pravomocné územní rozhodnutí týkající se stavby dopravního terminálu v prostoru Smíchovského nádraží. V rámci stavebních prací dojde například k zastřešení kolejiště. Úpravy nádraží by mohly být hotové v roce 2028.

8:11 / 11. dubna 2023
Zahájení stavby Terminálu Smíchov je opět o krok blíži

Foto: Stavební práce na novém terminálu by mohly být ukončené už v roce 2028. Zdroj: Správa železnic

Příprava stavby nového dopravního terminálu v prostoru Smíchovského nádraží v Praze 5 se dočkala dalšího významného mezníku. Praha totiž získala pravomocné územní rozhodnutí. Výstavba nového terminálu bude zahrnovat především zastřešení kolejiště a vznik autobusového nádraží na střeše.

„Na Smíchově vznikne supermoderní dopravní terminál pro 21. století. Získali jsme pravomocné územní rozhodnutí. Pokud vše půjde hladce, může být vše hotovo už v roce 2028. Nyní celý projekt vstupuje do další fáze, v rámci které se už letos začne s počátečními úpravami stávajícího nádraží a jeho okolí. To s novou stavbou ale nezmizí, jeho historická hala bude zachovaná, zmodernizovaná a stane se součástí celého terminálu. Samotný terminál pak bude dopravním uzlem celé oblasti jak pro městskou, tak pro příměstskou a meziměstskou dopravu,“ sdělil Zdeněk Hřib, I. náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy.

Rok 2028 by tedy mohl být obdobím, ve kterém začne fungovat dopravní uzel pro městkou, příměstskou i meziměstskou dopravu. Díky získanému pravomocnému územnímu rozhodnutí na sebe práce plynule navážou a na Smíchově tak bude vytvořen moderní integrovaný přestupní terminál včetně P+R.

„Autobusové nádraží je právě úsporně umístěno nad prostorem kolejí. Navíc tento princip umožňuje dopravní propojení pro oba směry autobusové dopravy,“ uvedl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast územního rozvoje.

Výstavba terminálu na Smíchově je důležitým krokem nejen pro samotnou oblast Smíchov, ale jedná se i o významný projekt pro Prahu a její okolí. Stávající Smíchovské nádraží je již dnes jedním z nejvýznamnějších přestupních uzlů Pražské integrované dopravy.

„Terminál zpříjemní a ulehčí cestování všem, kteří tudy projíždějí, ať už jakýmkoliv dopravním prostředkem veřejné dopravy. Vybudování nového terminálu v oblasti Smíchovského nádraží je jednou z priorit současného vedení hlavního města v oblasti dopravy. Ukazuje se tady také, jak důležitá je u takových projektů spolupráce městských subjektů a externích partnerů, ať už státních či soukromých,“ řekl Bohuslav Svoboda, primátor hl. m. Prahy.

Na Smíchově aktuálně fungují dva velké přestupní terminály veřejné dopravy, a to Smíchovské nádraží a Na Knížecí. Nově dojde k vybudování jednoho velkého Terminálu Smíchov, který nahradí autobusové nádraží Na Knížecí.

Co přinese výstavba Terminálu Smíchov?

V rámci stavby nového terminálu bude uskutečněna především proměna Smíchovského nádraží v moderní dopravní terminál. Dále dojde k výstavbě terminálu dálkové a příměstské autobusové dopravy nad železniční stanicí. Do projektu je zahrnuta i výstavba parkoviště P+R s napojením na ulici Dobříšskou až pro 1 000 stání a výstavba B+R v několika místech s celkovou kapacitou až 1 000 kol. Provedena bude revitalizace přednádražního prostoru a změna uspořádání dopravy. Cestující budou moci využít rychlejší a snadnější přestup mezi různými druhy dopravy – vlak, městský, příměstský a dálkový autobus, tramvaj, metro a parkoviště P+R. Projekt s sebou přinese i elektrizaci autobusové dopravy na terminálu a doplnění historické haly z 50. let novou částí s obchody a zázemím pro cestující. Vznikne také administrativní budova Správy železnic či pěší lávka propojující přednádražní prostor a novou zástavbu severozápadně od železniční stanice jako součást nové platformy nad stanicí. 

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: praha.eu)

zpět na články

inzerce

nahoru