Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zajímavost z dopravy: Nejúžasnější silnice světa

Vedle milovníků vlaků existují i milovníci automobilů a silnic, bez kterých by současný svět a doprava nemohly fungovat. Avšak vedle rutinního jezdění autem, autobusem či nákladním kamionem na světě jsou i scénické silnice, které poskytují výhled na krásné krajiny. A proto vám naše redakce přináší tipy na světové silnice, které by vás mohly zlákat.

9:51 / 30. dubna 2023
Zajímavost z dopravy: Nejúžasnější silnice světai

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.

1.Chapman’s Peak Drive, Jihoafrická republika

Tato destinace vás zavede na okružní trasu kolem dechberoucího jižního poloostrova Jižní Afriky. Samotná Chapman’s Peak Drive je dlouhá pouhých 7 mil a vine se těsně podél členitého pobřeží a poskytuje úžasný výhled na Atlantický oceán. Tento tip na silnici je velmi slibný, protože trasa vedoucí podél Kapského města nabízí několik fantastických míst k parkování a kochání se výhledy.

2. Milford Road, Nový Zéland

Milford Road je součástí novozélandské státní silnice 94 a dopraví vás do jedné z nejoblíbenějších oblastí přírodních krás v zemi – Milford Sound. Trasa Milford Road je dlouhá asi 80 mil. Není příliš náročná, a proto vás lehce provede novozélandským fjordem Fiordland a národním parkem do Te Anau kolem alpských vrcholů. Celá cesta vrcholí výhledem na Milford Sound. Fjordy regionu Fiordland jsou jednou z nejuznávanějších turistických destinací na světě.

3. Karakoram Highway, Pakistán

Tato trasa protíná průsmyk Kunjerab ve výšce 4 800 metrů nad mořem a spojuje Pákistán s Čínou. Dálnice, slavná část Hedvábné stezky, byla kdysi pro cestovatele nejistá, ale nyní byla modernizována novou vozovkou. Trasa je dlouhá 810 mil a umožňuje návštěvníkům přístup k nejlepším vrcholům v Kašmíru a Sin-ťiangu a také k neuvěřitelným ledovcům, horským jezerům a řekám. Na úseku v Pákistánu se doporučuje zastavit a zhlédnout dramatickou scenériiv údolí Naltaru.

4. Ruta 40, Argentina

Argentinská silnice 40 je jednou z nejdelších a nejpůsobivějších scénických jízd na světě, která povede 3000 mil podél pohoří And. Se svým nejvyšším bodem ve výšce více než 5 061 metrů nad mořem překonává světový rekord v nejvýše položené silnici. Trasa vede od nejjižnějšího cípu Argentiny k bolivijským hranicím, a proto je terén nesmírně rozmanitý, od klikatých horských průsmyků až po rozlehlá otevřená prostranství.

5. Route 1, Nový Zéland

Tato jedinečná scénická cesta vás zavede na okružní trasu kolem Islandu a míjí většinu nejznámějších přírodních památek ostrova. Tato silnice je dlouhá 824 mil, takže na cestující nečeká jednodenní výlet, ale v této destinaci je tolik krásným mích, že se spěchat nevyplatí. Doporučují se zastávky u vodopádů Seljalandsfloss a Skogafoss. Mezi další nepřehlédnutelné památky patří útesy v Dyrhólaey, pláž s černým pískem ve Vik, ledovcová laguna Jökulsárlón a ledová diamantová pláž.

6. Transfagarasan Highway, Rumunsko

Tato dálnice vás zavede přes pohoří Fagaraš, které je s nadmořskou výškou více než 2 000 metrů nad mořem jeden z nejvyšších bodů v Rumunsku. Cesta je 56 mil dlouhá a všude jsou strmé výhledy a vláskovité zatáčky. Je to dobrá trasa pro jednodenní výlet, kde se dá zastavit a podívat se na nádhernou scenérii. Lákadlem je ledovcové jezero Balea, kde se pasou stáda ovcí.

7. Amalfi Drive, Itálie

Projížďka podél pobřeží Amalfi v Itálii vás provede opojnou směsí okouzlujících pobřežních měst, rozsáhlých výhledů na tyrkysové moře, strmých útesů a pastelově zbarvených vesniček na svahu. Pobřeží Amalfi je na seznamu světového dědictví UNESCO pro svou výjimečnou středomořskou scenérii. Silnice je skvěle úzká a klikatá, objímá útes a poskytuje vám dramatická panoramata. Nejlepší úsek je mezi Salernem a Positanem. Tato trasa vám umožní vydat se do samotného města Amalfi.

8. Pacific Coast Highway, USA

Toto je jedna z nejlepších celoamerických silnic, která se vine 128 mil podél členitého pobřeží Kalifornie a přenese vás přes pláže a sekvojové lesy. Cestou projdete historickými městy, jako je například Monterey, a projdete dva hlavní státní parky – Pfeiffer Big Sur State Park a Garrapata State Park. Přírodní rezervace, jako je státní rezervace Point Lobos, jsou domovem mimořádného množství flóry a fauny a od prosince do dubna je zde možné zahlédnout při procházení trasy dokonce migrující velryby.

9. Leh-Manali Highway, Indie

Majestátním pohořím Himaláje prochází nechvalně známá dálnice Leh-Manali Highway. Tato trasa je dlouhá 298 mil a vede přes horské průsmyky, které jsou tak opravdu vysoké! Turisté sem proudí v létě, kdy je počasí shovívavější. Jedná se o jednu z nejnáročnějších tras na světě, avšak povrch se i na této nechvalně známé dálnici zlepšil.

10. Lysevegan Road, Norsko

Lysevegan Road z Lysefjordu do Sirdalu v Norsku nabízí velkou scenérií fjordu a intenzivní úsek s 27 vlásčitými zatáčkami. Ve výšce více 950 metrů nad mořem budete projíždět mraky. Kdo měl možnost to zažít? Cestou minete horské jezero Suleskarvegan spolu s mnoha vyhlídkami, kde můžete zastavit a pokochat se výhledy.

Autor: Karel Geba

zpět na články

inzerce

nahoru