Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zajímavosti ze světa dopravy: Nejděsivější silnice na světě v Bolívii!

V dalším díle seriálu o největších zajímavostech ze světa dopravy se opět zaměříme na všechny segmenty dopravy. Víte, kde se nachází nejděsivější silnice na světě? Věděli jste, že nejrychlejším aktivním plavidlem dnešní doby je závodní motorový člun Problem child? To a další zajímavosti najdete v článku.

19:35 / 18. listopadu 2022
Zajímavosti ze světa dopravy: Nejděsivější silnice na světě v Bolívii!i

Foto: Závodní motorový člun Problem child (zdroj fotky: wikipedie).

Přísné restrikce v letecké dopravě.

V letecké dopravě platí jedny z nejpřísnějších bezpečnostních restrikcí vůbec. Cílem různých zdánlivě nelogických či podivných opatření je především omezit rizika, jež s sebou pobyt kilometry nad zemským povrchem přináší. Největší nebezpečí hrozí při vzletu či přistání, a paradoxně právě tehdy se také v kabině zhasnou světla. Důvod je ovšem ryze pragmatický: Lze totiž předpokládat, že by případná nehoda vyřadila světla z provozu a náhlá tma by vyvolala panikuPři krátkodobém preventivním zhasnutí se tedy oči přizpůsobí šeru, aby v případě skutečné havárie pasažéry neparalyzovalo náhlé „oslepnutí“ a cestující zřetelně viděli případná evakuační osvětlení, šipky a naváděcí světla na podlaze a také aby viděli, co se děje vně letadla.

Impozantní švýcarská železnice v horách.

Rhétská dráha, úzkorozchodná železnice vinoucí se jihovýchodním cípem Švýcarska v kantonu Graubünden a největší soukromá železniční společnost v zemi, nabízí nejimpozantnější přejezd horských velikánů. Mezi turistické unikáty se dostala díky smělým železničním stavbám a unikátnímu převýšení, které železnice překonává bez použití ozubnice. V délce 384 kilometrů překonává 617 mostů a 115 tunelů od alpských ledovců po italskou hranici a dva její úseky, trať Albula a Bernina, patří od roku 2008 mezi světové dědictví UNESCO. Po trati Albula projíždí vlak unikátní soustavou mnoha šroubovicových tunelů a galerií a kulisu jedinečnosti dotváří průvodčí v kamizolce a s pérem za kloboukem, který ve vlaku kontroluje jízdenky.

Silnice, co doslova budí strach.

Nejděsivější silnice na světě spojuje města La Paz s Corioco v North Yungas v Bolívii a říká se jí Death Road neboli Silnice smrti. Název v tomto případě není jen nadsázkou. Jízda po cestě, která je považovaná za nejnebezpečnější na světě, stojí podle History Channel život zhruba tři sta lidí ročně. Úzká prašná silnice byla podle serveru The Weather Channel vybudována v roce 1930 paraguayskými válečnými vězni. Z jedné strany ji objímá vysoká hora, z druhé hluboká propast. Svodidla, výstražné značky či pravidla jsou tam jen prázdné pojmy. Přestože funguje v osobou směrech, v některých místech je široká jen něco přes tři metry. Vyhýbat se protijedoucímu autobusu či naloženému nákladnímu autu je tak na Death Road skutečně otázka života a smrti.

Vodní „závoďák“ s téměř nadzvukovou rychlostí.

Nejrychlejším aktivním plavidlem dnešní doby je závodní motorový člun Problem child. Ten dostal své jméno právě díky tomu, že může vyvinout vysokou rychlost. Člun je schopen dosáhnout rychlosti necelých 423 km/h za 3,5 sekundy, při jízdě za sebou zanechává vodní zeď. Dalším z nejvýkonnějších člunů, který může překonat rychlost 400 km/h, je Mystic Powerboats, přičemž jeho běžná cestovní rychlost je kolem 240 km/h. Je určen až pro šest pasažérů a je vybaven rádiem, CD přehrávačem a GPS.

V Belgii se nachází nejdelší tramvajová trať na světě!

Belgická pobřežní tramvajová síť (nizozemský oficiální název zní kusttram) je nejdelší tramvajovou tratí na světě. Tato tramvajová trať zajišťuje hromadnou dopravu na belgickém pobřeží Severního moře mezi obcemi De Panne u francouzských hranic a Knokke-Heist blízko hranic s Nizozemskem.


Autor: Filip Červinka.

Zajímavosti ze světa dopravy: Nejděsivější silnice na světě v Bolívii! Foto: V letecké dopravě platí jedny z nejpřísnějších bezpečnostních restrikcí vůbec (zdroj fotky: wikipedie).. Zajímavosti ze světa dopravy: Nejděsivější silnice na světě v Bolívii! Foto: Rhétská dráha, úzkorozchodná železnice vinoucí se jihovýchodním cípem Švýcarska (zdroj fotky: wikipedie).. Zajímavosti ze světa dopravy: Nejděsivější silnice na světě v Bolívii! Foto: Nejděsivější silnice na světě spojuje města La Paz s Corioco v North Yungas v Bolívii (zdroj fotky: wikipedie).. Zajímavosti ze světa dopravy: Nejděsivější silnice na světě v Bolívii! Foto: Belgická pobřežní tramvajová síť (zdroj fotky: wikipedie)..
zpět na články

inzerce

nahoru