Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zajímavosti ze světa dopravy: První návrh řiditelné vzducholodi pochází z roku 1783

V dalším díle pravidelného seriálu s největšími zajímavostmi ze světa dopravy se opět zaměříme na všechny „odvětví dopravy“. Věděli jste, že první teoretický návrh řiditelné vzducholodi pochází z roku 1783? První linka koňské tramvaje byla zřízena v roce 1832 v New Yorku. Další zajímavosti najdete v článku.

17:21 / 11. srpna 2022
Zajímavosti ze světa dopravy: První návrh řiditelné vzducholodi pochází z roku 1783i

Foto: První teoretický návrh řiditelné vzducholodi pochází z roku 1783 (zdroj fotky: wikipedie).

Vzducholoď řiditelná jen za úplného bezvětří

První teoretický návrh řiditelné vzducholodi pochází z roku 1783, kdy vzlétl první balón bratří Montgolfierů, a vytvořil jej Jean-Baptiste-Marie Meusier. V té době byla její stavba nerealizovatelná pro neexistenci vhodného motoru. První skutečně fungující vzducholoď sestrojil až v roce 1852 Henri Giffard. Vybavil ji lehkým parním strojem vlastní konstrukce, ale byla řiditelná jen za úplného bezvětří. Dalším krokem vpřed byla vzducholoď La France. Byla poháněna elektromotrem, vzlétla roku 1884 a byla první, která se byla schopna vrátit i proti slabému větru!

První kolejová vozidla byla používána v dolech

Dnešní železniční vozidla jezdí většinou koly z oceli na ocelových kolejnicích, a na jízdní dráze jsou drženy díky speciálnímu profilu kol a okolku. Počátkem strojního pohonu v kolejové dopravě byl rok 1804, když Richard Trevithick uvedl do provozu první parní lokomotivu. První kolejová vozidla byla používána v dolech a byla tažena lany za pomoci navijáků, což se ještě dnes používá u pozemní lanové dráhy či u kabelové tramvaje. 

Již na počátku dálniční sítě se vybíralo mýtné

První dálnice v Evropě, a i na světě, byla Autostrada del laghi. Její stavba byla dokončena 21. září 1924 v Miláně. Spojovala Milán s městem Varese v Lombardii v. Dálnice byla postavena dle návrhu konstruktéra Piera Puricelliho, který tehdy představil nový typ cesty, jejíž náklady budou hrazeny zpoplatněním pomocí mýtného. Historicky první dálnice dnešního typu - čtyřproudová rychlostní komunikace, s oddělenými směry, byly ve velké míře stavěny po nástupu Hitlera k moci v Německu před 2. světovou válkou. Výstavba první takovéto dálnice byla slavnostně zahájena u obce Unter Haching.

První komerční loď na Severním ledovém oceánu

V polárních mořích mizí led a komerční lodě se dnes mohou dostat tam, kde to bylo ještě nedávno nemožné. Tanker na zkapalněný zemní plyn Eduard Toll, což je gigantická loď o délce 299 metrů a nosností 97 tisíc tun, plující pod vlajkou Baham, nedávno vstoupil do historie plaveb polárními oblastmi. Jako první komerční loď totiž proplul Severním ledovým oceánem během zimy, aniž k tomu potřeboval pomoc ledoborce. Eduard Toll je sice postavený tak, že sám dokáže prorazit skrz tenčí led, silnějším ledem by ale bez ledoborce rozhodně neproplul. Na své nejnovější cestě z jihokorejského přístavu, přes terminál v severním Rusku, až do francouzského přístavu Montoir, se tanker bez ledoborce obešel. Vše nasvědčujeme tomu, že se v Arktidě otevírá nová cesta pro celoroční námořní dopravu.

První tramvaje tažené koňmi

První linka koňské tramvaje byla zřízena v roce 1832 v New Yorku. Počínaje rokem 1845 se začaly budovat tramvajové linky také v Evropě. Nejprve na nich jezdily tramvaje na koňský pohon, později se objevily parní tramvajePrvní elektrická tramvajová linka byla postavena v Berlíně v roce 1881. Zlatá éra tramvají byla ve 20. až 30. letech 20. století, když autobusy byly teprve experimentální formou dopravy a tramvaje tak neměly žádnou konkurenci, navíc města rychle rostla. 

Po 2. světové válce byly tramvajové linky v řadě měst Evropy i USA rušeny a tramvaje byly vnímány jako nemoderní způsob dopravy, mj. kvůli rychlému rozvoji autobusů, způsobenému zdokonalením technologie spalovacího motoru. Ve Spojených státech dokonce firma General Motors založila společnost „National City Lines“, která skupovala provozovatele tramvajové dopravy v jednotlivých městech a tramvaje nahrazovala autobusy.

 

Autor: Filip Červinka.

Zajímavosti ze světa dopravy: První návrh řiditelné vzducholodi pochází z roku 1783 Foto: První komerční loď, která proplula Severním ledovým oceánem (zdroj fotky: wikipedie).. Zajímavosti ze světa dopravy: První návrh řiditelné vzducholodi pochází z roku 1783 Foto: Jedna z prvních tramvají na světě (zdroj fotky: wikipedie).. Zajímavosti ze světa dopravy: První návrh řiditelné vzducholodi pochází z roku 1783 Foto: Stavba první dálnice v Evropě byla dokončena 21. září 1924 v Miláně (zdroj fotky: wikipedie).. Zajímavosti ze světa dopravy: První návrh řiditelné vzducholodi pochází z roku 1783 Foto: Počátkem strojního pohonu v kolejové dopravě byl rok 1804 (zdroj fotky: wikipedie)..
zpět na články

inzerce

nahoru