Otevřít menu
Doprava dnes
-

Stavební zákon zabodoval v anketě Zákon roku 2021

Své výsledky zná anketa Zákon roku 2021. Ve výčtu nejlepších legislativních počinů s pozitivním dopadem na podnikání v České republice se výborně vedlo také zákonu, který má s dopravou mnoho společného. 

21:42 / 21. dubna 2022
Stavební zákon zabodoval v anketě Zákon roku 2021

Zákon roku je společný projekt subjektů angažujících se v oblasti kvality regulace podnikání. Anketou i dalšími eventy podněcujeme společenskou debatu a konsensus o potřebách regulace podnikání v Česku. Zákon roku sestává tradičně zejména z ankety, v níž vyhlašujeme nejvíce inspirativní příklady regulace podnikání za uplynulý rok. V anketě každoročně hlasují stovky podnikatelů. Zákon roku je dále platforma pro eventy, články a další formy diskuse o nejrůznějších tématech z oblasti podnikatelské regulace.

A stavební zákon, který svoji uplatnitelnost najde v hojné míře i v dopravním stavitelství, na závěrečném vyhlašování zabodovoval. V tvrdé konkurenci totiž obsadil 1. místo, z výhry se raduje jeho autor poslanec Poslanecké sněmovny České republiky Martin Kolovratník.

"Jeden úřad–jedno řízení–jedno razítko. Nová komplexní úprava má zásadně zjednodušit a urychlit povolování staveb. Reaguje na dlouhodobé volání po nápravě neutěšeného stavu podvazujícího konkurenceschopnost ČR a zajišťování bytových potřeb. Pro dosažení sledovaného cíle bude ještě třeba provést dílčí úpravy, například zajistit zapojení obcí," s tímto zněním vyhrál stavební zákon prestižní cenu Zákon roku 2021. 

Je to velmi prestižní soutěž. V loňském roce vyšlo ve sbírce zákonů víc než 530 norem. Takže už to, že je někdo ve finále je ohromným úspěchem. Navíc ve druhém kole hlasuje široká veřejnost. A my jsme získali násobný počet hlasů než ostatní," radoval se Ing. Martin Kolovratník a pokračoval: „Ta kombinace je důkazem, že nový stavební zákon chtějí nejen odborníci, ale i široká veřejnost – všichni se na jeho potřebě shodli. Zásadní je i obsah. Zatímco ostatní zákony jsou jen malé novely, toto byla komplexní rekodifikace. Celkové přepsání několika desítek souvisejících zákonů. Pro současnou koalici je to silný a jasný vzkaz – že na tento zákon nemá sahat, ale má ho co nejdříve uvést do života. Každý den zpoždění a odkladu škodí ČR a je proti vůli voličů a občanů. Já osobně jsem autorem komplexního pozměňovacího návrhu, stojím za finální verzí a zněním celého zákona V PSP byl nakonec odhlasován velkou převahou 106 hlasů. To je prakticky tolik, co má nyní koalice (108)," dodal Kolovratník.

Věříme, že i v praxi bude mít tento zákon velké uplatnění!

Autor: Mgr. Petr Dejnožka

Stavební zákon zabodoval v anketě Zákon roku 2021 . Stavební zákon zabodoval v anketě Zákon roku 2021 . Stavební zákon zabodoval v anketě Zákon roku 2021 .
zpět na články

inzerce

nahoru