Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zdražit jízdné ani redukovat spoje kvůli drahé naftě letos Plzeňský kraj nechce

Plzeňský kraj nechce v letošním roce kvůli drahé naftě zdražovat veřejnou dopravu ani redukovat spoje. Přepokládá, že mu do linkových autobusů a motorových vlaků přilákají rostoucí ceny pohonných hmot víc cestujících z individuální automobilové dopravy. Jízdné ve veřejné dopravě je kompletně příjmem kraje. ČTK to řekl Pavel Čížek (STAN), náměstek hejtmana pro dopravu. Redukci spojů MHD nebo zvyšování cen jízdenek neplánuje ani krajské město Plzeň.

5:38 / 28. března 2022
Zdražit jízdné ani redukovat spoje kvůli drahé naftě letos Plzeňský kraj nechce i

Foto: David Jančík, MD

"V žádném případě nechceme zdražovat jízdné. Ten koncept jsme najeli v polovině roku 2020 a chceme, abychom byli předvídatelní a dlouhodobí. A jestliže lidé odejdou z drahé osobní automobilové dopravy, tak ať jdou do naší veřejné dopravy," sdělil Čížek.

Podle něj kraj ke zdražení letos zcela určitě nesáhne. Co se týká příštího roku, byl zdrženlivější. Netroufá si totiž odhadnout, co se ještě odehraje na mezinárodním poli v návaznosti na ruskou invazi na Ukrajině. "Ale v žádném případě nehodláme teď zdražovat jízdné," doplnil. Kraj počítá s tím, že letos bude muset vydat na dopravu víc peněz ze své kasy. To ale teprve bude analyzovat. "Pokud by ale jezdilo víc lidí ve veřejné dopravě, tak by nemusela být ztráta vysoká. Nárůst cestujících, kteří přejdou k nám, a budou tak platit za dopravu nižší cenu, by nám to mohl kompenzovat," uvedl.

Ke zvýšení cen jízdného se nechystají ani Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP). "Změny v tarifu schvaluje rada města. Letos se cena jednotlivého jízdného neměnila a zatím nemáme informaci o tom, že by se v letošním roce uvažovalo o zdražování. O redukci spojů zatím také neuvažujeme," řekl mluvčí městského podniku René Vávro. Pokud by se cena pohonných hmot pohybovala na současné úrovni celoročně, znamenalo by to podle něj pro městskou veřejnou dopravu v Plzni nárůst o necelých 30 milionů korun. Všechno ale bude záviset na dalším vývoji, dodal mluvčí.

V Česku pohonné hmoty výrazně zdražují od začátku války na Ukrajině. Za litr benzinu tehdy čeští řidiči platili v průměru 37,48 koruny, tedy o 6,70 koruny méně než nyní. Nafta podražila o téměř 9,80 koruny na litru. Sdružení dopravních podniků ČR v pátek požádalo o vládní opatření proti dalšímu růstu cen, třeba snížení spotřební daně u pohonných hmot.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru