Otevřít menu
Doprava dnes
-

Železnice elektřinu mít bude! Stát nakoupí 1,3 TWh elektřiny

Stát zajistil elektřinu pro českou železnici na příští rok. Elektřina se pořídí za zastropované ceny, tedy maximálně za 200 eur za megawatthodinu. Potřebný objem pro českou železnici je asi 1,3 terawatthodiny, který je zarezervovaný. O tom informovalo Ministerstvo dopravy a ministr Martin Kupka (ODS) na svém facebookovém profilu.

22:49 / 15. září 2022
Železnice elektřinu mít bude! Stát nakoupí 1,3 TWh elektřinyi

Foto: Ministr Martin Kupka (ODS). Zdroj fotky: Facebook Martina Kupky.

Na tuzemské železnici se ročně spotřebuje 1,3 TWh elektřiny

Na tuzemské železnici se ročně spotřebuje 1,3 TWh elektřiny. Energie se dodává do trakčního vedení, odkud ji využívají jednotliví dopravci. V minulosti dodával železničářům energii ČEZ ESCO. Ceny elektřiny na německé burze byly v minulých týdnech velmi vysoké. Zastavily se na částce 700 eur za megawatthodinu, což je asi 17 tisíc korun.

„Dopravce jsem informoval o podrobnostech pondělního rozhodnutí naší vlády, díky němuž dojde k zastropování ceny nákupu silové trakční elektřiny na maximálně 200 euro (asi 5000 Kč – pozn. red.) za MWh. Pro zajištění elektrické trakce na naší železnici musíme nakoupit 1,3 TWh elektřiny. Díky zastropování ceny máme konečně jistotu, kolik nás to bude maximálně stát a dopravci mohou s touto částkou počítat ve svých hospodářských plánech,“ uvedl na svém facebookovém profilu ministr dopravy.

Stát se snažil najít dodavatele elektřiny pro železnici na burze už během června, nikdo se však nepřihlásil. Vysoké ceny energií na trhu trápily i tuzemské dopravce. „Zároveň pokračujeme v jednáních s Evropskou komisí o odpuštění plateb za POZE zpětně za tento rok a po celý příští rok. I to pomůže našim dopravcům překonat toto těžké ekonomické období,“ dodal Martin Kupka (ODS).

Autor: Filip Červinka (Zdroj: Facebook Martina Kupky a ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru