Otevřít menu
Doprava dnes
-

Železnice okolo národní parku nabízí překrásné výhledy

České Švýcarsko má jako jediný národní park v ČR svou železnici. Spoje linek U28, U8 a T2 jezdí kolem Českého i Saského Švýcarska a zejména linka U28 nabízí cestujícím úchvatný zážitek během jízdy labským kaňonem. V Německu pak spoje projíždějí po dráze, jež je přezdívána Saský Semmering.

11:02 / 14. srpna 2023
Železnice okolo národní parku nabízí překrásné výhledyi

Foto: Jednotka "Desiro" jedoucí poblíž České Kamenice. Zdroj: Archiv ČD.

Region Českosaské Švýcarsko je pro obyvatele České republiky přístupný i po železniční trati. Několik vlakových linek totiž jezdí okolo národního parku a prochází Chráněnou krajinnou oblastí Labské pískovce a Lužické hory. Jedinečný zážitek představuje jízda labským kaňonem a tratí kolem říčky Sebnitz. Ta je také nazývána jako Saský nebo Sasko-český Semmering. Pasažérům se během jízdy otevírají překrásné výhledy na vysoké pískovcové stěny. Touto trasou jezdí regionální spoje linky U28. Labským kaňonem pak cestující vozí mezistátní vlaky EuroCity Berliner.

Dlouhé viadukty a mnoho tunelů

Jízda vlakem zdejším regionem umožňuje pozorovat také Růžový hřeben, vyhlídku Belveder, Hřensko či dlouhou skalní stěnu táhnoucí se od Schmilky k Bad Schandau. V těchto místech překonává vlak Labe po 187 metrů dlouhém mostě Carolabrücke. Do saského města Sebnitz následně vlak pokračuje kolem stejnojmenné říčky, kterou vozidlo překoná hned 25x. Před samotnou železniční stanicí Sebnitz projede vlak ještě dvěma viadukty s délkou 97 a 148 metrů. Trasa je protknuta i velkým množstvím tunelů, které dohromady měří skoro 1 km.

Vlakem až do Drážďan

Z Bad Schandau pokračuje vlak směrem do Drážďan, a to vlaky Berliner či regionální linkou S1. Cestou lze sledovat legendární téměř 200 metrů vysokou skalní stěnu Bastei s vyhlídkovým 76 metrů dlouhým kamenným mostem, ale i pevnost Königstein nebo stolovou horu Lilienstein.

Přes Labské údolí

V České republice prochází železnice národním parkem přes údolí říčky Kamenice. Dopravní obslužnost je zde zajišťována linkou U8. Vlaky během jízdy pravidelně zastavují uprostřed lesů v zastávce Jedlová. Tato zastávka se nachází nedaleko hory Jedlová a zříceniny hradu Tolštejn ze 13. století.

Labské údolí poskytuje nádherný zážitek i v dalších místech, jako příklad zmiňme ještě část mezi Ústím nad Labem a Děčínem nebo úzký kaňon Porta Bohemica (Brána Čech) mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi na hlavním koridoru z Děčína do Prahy. Rychlíky Labe, Krušnohor a regionální linky poskytují výhledy nejen na řeku, ale také na skály se zříceninami hradů Vrabinec a Střekov či kopce Českého středohoří.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: TZ ČD)

zpět na články

inzerce

nahoru