Otevřít menu
Doprava dnes
-

Železniční „elita“ se po roce opět sjede do Pardubic a představí budoucnost české železnice

 Ve středu 13. dubna 2023 se uskuteční v aule Univerzity Pardubice odborná konference Železnice Pardubice 2023, na které se sejde řada významných  zástupců  tohoto sektoru. Letošními nosnými tématy budou „Výhled financování a rizika pro českou železnici“ a „Rozvojová a moderní témata pro 21. století.“ 

15:53 / 4. dubna 2023
Železniční „elita“ se po roce opět sjede do Pardubic a představí budoucnost české železnice

Spolupořadatelem konference je Dopravní fakulta Jana Pernera, která letos slaví 30. výročí svého vzniku. Letošními nosnými tématy budou „Výhled financování a rizika pro českou železnici“ a „Rozvojová a moderní témata pro 21. století.“ 

A jaký bude program? V rámci prvního bloku představí náměstkyně ministra dopravy Lenka Hlubučková střednědobý plán státu na financování nových projektů, včetně vysokorychlostních tratí. Ředitel odboru přípravy vysokorychlostních tratí Správy železnic Jakub Bazgier představí přesné termíny přípravy a zahájení výstavby vysokorychlostních spojení očekávaných  v roce 2025.

V rámci diskuze se zaměříme také na konkrétní problémy – především na nevyhovující a problematická rozhodnutí EU ve věci rozvoje infrastruktury. Nákladní dopravci ŽESNAD.CZ budou mluvit o své pozici k tématu „digitální spřáhlo“, odborníci na zabezpečení pak kriticky popíší nejednoznačná rozhodnutí u zabezpečovače ETCS. Velkým tématem bude spolehlivost železnice a konkrétní návrhy na odstranění zpoždění a zvýšení přesnosti jízdního řádu vlaků v České republice.

Druhý diskuzní panel bude zaměřen na evropskou praxi. V současnosti funguje řada moderních řešení, která by českou železnici posunula o desítky let dopředu. Moderní využití regionálních tratí, bateriové nebo vodíkové pohony či obchodní střediska a restaurace v prostorách nádraží. To vše můžeme potkat v okolních zemích, a to také bude  představeno v druhém bloku. Mezi vystupujícími jsou například prezident Svazu cestujících ve veřejné dopravě Miroslav Vyka, generální ředitel dodavatele vodíkových vlaků Alstom Dan Kurucz nebo šéf strategie Škoda Transportation Tomáš Ignačák.

Autor: Petr Dejnožka (zdroj: TZ ŽELEZNICE PARDUBICE 2023)

zpět na články

inzerce

nahoru