Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ženy za volantem

Jsou ženy špatné řidičky? Principiálně ne. Jen jim občas chybí vnitřní klid a umění zvládnout stresovou situaci. S tím, aby se ženy za volantem cítily více sebevědomě, pomáhá unikátní program.

7:19 / 11. července 2022
Ženy za volantemi

Foto: pixabay.com

Ženy si umí přiznat své slabší stránky, což je fakt, na jehož základě staví projekt s názvemŽeny za volantem“. Zaměřuje se na individuální zdokonalení každé řidičky.

Jednotlivé kurzy jsou určeny řidičkám začátečnicím i těm, jež si nejsou jisté svými řidičskými schopnostmi a dovednostmi a chtějí se v nich zlepšit či potřebují získat jistotu v konkrétních technikách řidičského umu, případně  poradit s tím, jak se správně chránit v případě těhotenství, nebo zažily dopravní nehodu a bojí se řídit.

Na konci je klientka schopna sama sednout do auta a bezpečně jet tam, kam potřebuje.

Projekt funguje od roku 2014 v Brně a v Praze od roku 2017. „Těšíme se se stále vysoké poptávce. Z toho důvodu průběžně rozšiřujeme náš tým kouček. 90% klientek jde za námi na doporučení, což je skvělý pocit. Dobrými řidičkami se už u nás stala téměř stovka žen,“ říká Klára Mladá, autorka projektu Ženy za volantem a pokračuje: „Největší zájem je o ucelený individuální program, na jehož konci je klientka schopna sama sednout do auta a bezpečně jet tam, kam potřebuje. Takový program je zaměřen na zlepšení řidičských schopností, trénink rychlejších reakcí, rozhodování, předvídání, bezpečnost a plynulost jízdy, vnímání rychlosti, vzdáleností, rozměrů vozu(ů). Hned vzápětí jde o trénink parkování.“

Průběh kurzu

Vše začíná seznámením s instruktorkou jízdy – koučkou, s níž klientka absolvuje asi hodinovou jízdu. Během této jízdy si koučka řízení vytvoří představu o schopnostech řidičky. Jedná-li se o hlubší problém, následuje pomoc terapeutky nebo psycholožky. Na základě všech zjištěných informací vypracuje ryze ženský tým individuální plán tréninků za volantem a případně také psychologický koučink.

Autorka projektu „Ženy za volantem“ by ráda projekt rozšířila i do dalších měst. „Před dvěma lety už jsem měla vybrané koučky do Ostravy a Bratislavy, ale covidová situace nám toto rozšíření zhatila. Určitě je to ale v plánu.“

Do projektu se mohou přihlásit rovněž ženy, které by chtěly ještě posunout své dosavadní schopnosti, například účastí ve škole smyku či startem na automobilových závodech.

Díky týmu zkušených odbornic si ženy za volantem více věří a veškeré situace zvládají zdravě sebevědomě. Umí se vyrovnat s okamžitým stresem, který tvoří základ klidné defenzivní jízdy.

 

Autor: Dagmar Lánská (ve spolupráci s projektem Ženy za volantem)

zpět na články

inzerce

nahoru