Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zkontrolujte si svou autolékárničku! Zhruba 20 % automobilů v ČR ji nemá zcela kompletní!

Z průzkumu společnosti HARTMANN - RICO vyplývá, že téměř jedna pětina českých vozidel nemá lékarničku zcela komletní. Těmto řidičům hrozí nejen pokuty, ale také to, že v případě nutnosti jim něco z vybavení lékárničky může chybět. Autolékárnička je povinným vybavením automobilu, měla by však být nutností pro každého cestujícího!

11:45 / 8. června 2022
Zkontrolujte si svou autolékárničku! Zhruba 20 % automobilů v ČR ji nemá zcela kompletní!i

Foto: HARTMANN-RICO

U dopravní nehody nejde jen o autolékárničku, ale je velmi důležité vědět, co v danou chvíli dělat

Jaro a léto jsou obdobím, kdy víc lidí vyráží na cesty autem. Vyšší hustotu provozu na silnicích každoročně doprovází i zvýšený počet dopravních nehod. Centrum dopravního výzkumu eviduje za období květen – říjen loňského roku o 10 504 vážných dopravních nehod víc než ve zbytku roku. V letní motoristické sezóně tak nehodovost vzrostla téměř o 24 %. Na cesty v tomto období častěji vyrážejí sváteční řidiči bez větší praxe a své také sehrává faktor delších cest na zahraniční dovolené nebo návratu z nich.

Obsah autolékárničky musí splňovat požadavky vyhlášky 341/2014 Sb. v platném znění. Vyhláška také stanovuje, že každý automobil musí být vybaven lékárničkou, která je kompletní a jejíž komponenty jsou neporušené a čisté.

Nejnovější průzkum, který provedla společnost HARTMANN – RICO letos v únoru, ukázal, že 20 % respondentů má autolékárničky v nevyhovujícím stavu, což může při kontrole znamenat pokutu až 2000 Kč. V ČR je v současnosti registrováno 6,3 milionu vozů, víc než 1,2 milionu z nich tedy pravděpodobně jezdí s nevyhovující lékárničkou.

Podle platné české legislativy musí první pomoc v případě nutnosti poskytnout každý, kdo je toho schopen. To platí i pro svědky, respektive účastníky dopravních nehod, a kompletní autolékárnička je v takovém případě nenahraditelný pomocník. Vyplatí se ji proto udržovat v pohotovosti.

Autolékárničky společnosti HARTMANN – RICO svou výbavou plně odpovídají současné legislativě. Nad rámec povinné výbavy obsahují navíc i 6 ks náplastí Cosmos a také Kartu první pomoci s rychlými radami a instrukcemi, jak při nehodě postupovat.

"U dopravní nehody nejde jen o autolékárničku, ale je velmi důležité vědět, co v danou chvíli dělat. Spojili jsme se proto s aplikací Záchranka a společně jsme vytvořili praktický návod, jak postupovat při autonehodě, aby každý s naší autolékárničkou dokázal ochránit sebe, své blízké a zároveň věděl, jak poskytnout účinnou zdravotní pomoc a třeba i někomu zachránil život," zakončuje Kateřina Vašínová, Brand Manažerka HARTMANN – RICO.

Řada řidičů si koupí či sestaví lékárničku a pak má dojem, že mají navždy vystaráno

Povinný obsah autolékárničky

Autolékárnička velikosti I. (pro osobní vůz) musí dle vyhlášky 341/2014 Sb. obsahovat tento zdravotnický materiál:

- 3x hotový obvaz s 1 polštářkem (šíře nejméně 8 cm, savost nejméně 800 g/m2)

- 3x hotový obvaz s 2 polštářky (šíře nejméně 8 cm, savost nejméně 800 g/m2)

- 1x hladká náplast na cívce (velikost 2,5 cm x 5 m, min. lepivost 7 N/25 mm)

- 1x škrticí pryžové obinadlo (60 x 1250 mm)

- 1x chirurgické pryžové (latexové) rukavice v obalu

- 1x zahnuté nůžky (se sklonem) v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty - délka nejméně 14 cm

- 1x isotermická fólie (min. rozměr 200 x 140 cm)

Společnost HARTMANN – RICO a.s. patří mezi nejvýznamnější výrobce a distributory zdravotnických prostředků a hygienických výrobků v České republice. Vznikla v roce 1991 vstupem společnosti PAUL HARTMANN AG do tehdejšího státního podniku Rico ve Veverské Bítýšce. Společnost je součástí mezinárodní skupiny HARTMANN se sídlem v německém Heidenheimu. HARTMANN – RICO zaměstnává v České republice a na Slovensku více než 1600 lidí.

Řada řidičů si koupí či sestaví lékárničku a pak má dojem, že mají navždy vystaráno, ale pozor, to není tak docela pravda. Sice není ze zákona nutné vyměnit lékárničku po „datu spotřeby“, jak se někdy ne zcela správně uvádí, je však nutné, aby všechny její prvky byly v bezvadném stavu – tedy nepoškozené a neznečištěné.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: HARTMANN-RICO)

zpět na články

inzerce

nahoru