Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zlepší se silniční spojení mezi Libereckým krajem a Polskem? Jedná se o tom

Liberecký kraj jedná s Polskem o zlepšení silničního spojení obou zemí. Mohlo by to přispět k hospodářskému rozvoji regionů na obou stranách hranice, řekl ČTK liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). O lepší spojení mají zájem jak Češi, tak Poláci.

11:39 / 28. června 2022
Zlepší se silniční spojení mezi Libereckým krajem a Polskem? Jedná se o tomi

Foto: Ilustrační fotka silnice na česko-polských hranicích u Liberce (zdroj: Liberecká Drbna).

Modernizaci cest by chtěli v novém programovacím období financovat s pomocí dotací z evropského přeshraničního programu Interreg Česko - Polsko. „Bude potřeba, rozdělit celkový koncept projektu do více žádostí. Jednak kvůli připravenosti jednotlivých úseků, a také kvůli zajištění potřebných peněz,“uvedl liberecký krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj). „Pro celé území česko-polského programu je k dispozici zhruba 15,3 milionu eur (v přepočtu asi 378 milionů korun), což je méně než třetina prostředků v minulém období. Nadále budeme komunikovat se všemi partnery. Výzva se zaměřením na silnice by mohla být vyhlášena koncem roku,“ doplnil.

Dopravní propojení obou zemí se za poslední roky výrazně zlepšilo. Přispěla k tomu také nová silnice I/35 od Bílého Kostela kolem Hrádku nad Nisou směrem do Polska, která byla dokončena před osmi lety. Od prosince 2015 také začaly po 70 letech znovu jezdit přímé vlaky z Liberce přes Harrachov do Sklářské Poreby.

Projekt česko-polské příhraniční spolupráce s rekordními investicemi


V rámci nového společného projektu se diskutuje o dvou propojeních, která by pomohla zkvalitnit dopravu a přeshraniční cestování po silnici. Prvním z nich je trasa z Rynoltic do Hrádku nad Nisou a dál přes česko-polský hraniční přechod do polského Porajówa. 

Druhá trasa by pak vedla z polské Bogatyně přes Kunratice na Frýdlant. Obnovu by v takovém případě potřebovaly podle hejtmana nejen silnice, ale také mosty na trase. „Liberecký kraj přeshraniční dopravu dlouhodobě a systematicky podporuje. Jednou z významných akcí v této oblasti byla nedávná rekonstrukce silnic v rámci česko-polského projektu Od zámku Frýdlant k zámku Czocha. Společně jsme opravili na obou stranách hranice 65 kilometrů silnic, přičemž jen v rámci Libereckého kraje celkové náklady na rekonstrukce přesáhly 207 milionů korun. Jednalo se dosud o největší projekt v programu česko-polské příhraniční spolupráce,“ dodal Půta. Projekt přispěl k výraznému zlepšení cest na Frýdlantsku, které patří v kraji k hospodářsky slabým oblastem.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru