Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zlínský kraj se propojí se slovenským Povážím. Krajská rada schválila pokračování cyklostezky Bečva – Vlára – Váh

Rada Zlínského kraje schválila udělení 30 milionů Kč pro Sdružení obcí Hornolidečska. Tyto peníze půjdou na druhou etapu výstavby cyklostezky. Zároveň byl schválen 1 milion Kč na rozvoj Baťova kanálu. Přidělení dotací ještě musí schválit krajské zastupitelstvo, které se sejde v prosinci letošního roku.

9:58 / 25. listopadu 2022
Zlínský kraj se propojí se slovenským Povážím. Krajská rada schválila pokračování cyklostezky Bečva – Vlára – Váhi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: pixabay.com

Ve Zlínském kraji schválili krajští radní přidělení dotací v oblasti cestovního ruchu. Jedná se o 30 milionů Kč, kterými se bude financovat druhá etapa výstavby cyklostezky Bečva – Vlára – Váh mezi obcemi Lužná a Valašské Příkazy. Zároveň s tím byla schválena i částka 1 milion Kč, kterou se zastřeší rozvoj Baťova kanálu.

„Podpořili jsme výstavbu další části cyklostezky Bečva – Vlára – Váh, konkrétně úseku mezi Lužnou a Valašskými Příkazy. Důvodem jsou neustále se zvyšující náklady na realizaci cyklostezky a také to, že velký podíl nákladů je nepodpořitelný z dotačních zdrojů a bez naší finanční pomoci by sdružení obcí nemohlo stavbu cyklostezky vůbec realizovat,“ informoval Lubomír Traub, náměstek hejtmana. Cyklostezka Bečva – Vlára – Váh je jednou ze čtyř dálkových tras Zlínského kraje definovaných Koncepcí rozvoje cyklistiky ve Zlínském kraji.

Trasa stávající cyklostezky se díky druhé etapě stavby prodlouží o více než 11 kilometrů. První etapa byla dokončena minulý rok a kraj na ni poskytl dotaci 12 milionů Kč. Aktuálně cyklostezka zahrnuje úsek od víceúčelového hřiště v Lužné do obce Ústí, kde se napojuje na cyklostezku Bečva. Cyklisté tedy mohou z Ústí pokračovat směrem na Vsetín a Valašské Meziříčí nebo na druhou stranu směrem na Velké Karlovice.

Druhá etapa výstavby cyklostezky celkově vyjde na 280 milionů Kč. Státní fond dopravní infrastruktury přispěl na projekt částkou 193,5 milionů Kč, což je historicky nejvyšší získaná částka na výstavbu cyklostezky ve Zlínském kraji. Mezinárodní cyklostezka zvaná Bevlava (Bečva – Vlára – Váh) po svém dokončení propojí Zlínský kraj se slovenským Povážím. Trasa bude mít mírný profil, proto bude vhodná i pro rodiny s dětmi nebo seniory.

Zlínský kraj bude taktéž spolufinancovat rozvojové aktivity na zlínské straně Baťova kanálu. Financování proběhne na základě uzavřené smlouvy se Sdružením obcí pro rozvoj Baťova kanálu a vodní cesty na řece Moravě. Odsouhlasený 1 milion Kč plánuje sdružení využít na pokrytí běžných provozních výdajů, výdajů spojených s údržbou a opravami cyklostezky a přístavišť a také na výměnu elektrocentrály na lodi Morava. Tu Zlínský kraj pořídil pro potřeby sdružení už v roce 2008.

Přidělení dotací bude ještě muset potvrdit krajské zastupitelstvo, které se sejde 12. prosince 2022.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Zlínský kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru