Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zvláštní ruch na ruském nebi. Moskvu opustilo množství vládních letadel najednou

Ve čtvrtek zaznamenaly letecké radary více než desítku letadel, která během krátkého časového úseku odlétávala z Moskvy na východ. Pohyb ve vzdušném prostoru vyvolal nejrůznější diskuse. Jednalo se totiž o stroje Vojenských vzdušných sil a speciálního leteckého oddílu aerolinek Rossiya, který přepravuje ruské úředníky a vládní činitele.

9:43 / 19. března 2022
Zvláštní ruch na ruském nebi. Moskvu opustilo množství vládních letadel najednoui

Foto: iDNES.cz

Server The Aviationist, jenž na pohyb na ruském nebi upozornil, tvrdí, že by tyto lety mohly něco znamenat. Ale také nemusí. Jejich skutečný význam totiž nikdo nezná. Mezi teorie a dohady spekulujících na internetu patří evakuace ruských činitelů, mimořádné jednání, trénink jaderného poplachu nebo jaderný poplach samotný. Zarážející je skutečnost, že letouny vylétávaly z Moskvy ve stejný čas a byly doprovázeny vojenskou ochranou.

Na obrázku jsou vidět letadla, která míří převážně na východ země. Jednoduchým důvodem může být to, že ruská letadla nesmějí do vzdušného prostoru zemí Evropské unie. Území Ruska opravdu opustila pouze letadla Il-76 mířící do Kaliningradu a Tu-154 letící do Sýrie.

Většina letadel se do hlavního města ten samý den vrátila. Některá zase nejspíš zahájila vyčkávací lety po okružní dráze. Několik letadel Il-96 vyrazilo na delší trasy. K dalším vypozorovaným destinacím patří Novosibirsk, Kurgan, Kogalym, Ťumeň, Omsk a Ufa.

Německý deník Bild ve čtvrtek informoval, že ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v noci na čtvrtek letěl do Pekingu. Z dosud neznámých příčin se ale let ještě nad Sibiří otočil a vrátil se do Moskvy. Lavrov toto tvrzení v pátek popřel.

The Aviationist připomíná fakt, že pokud tato ruská letadla vidíme, je to proto, že chtějí být viděna. Nebo alespoň nemají důvody se skrývat. Transpondér v letounech totiž signál vysílat jasně nemusí. Letadla se tak mohou stát pro radary „neviditelnými“.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: www.idnes.cz)

Zvláštní ruch na ruském nebi. Moskvu opustilo množství vládních letadel najednou Foto: iDNES.cz.
zpět na články

inzerce

nahoru