Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zvýšení cen nafty a energií se odrazí v rozpočtech dopravních podniků

Se zdražováním nafty, elektrické energie a plynu, u něhož hrozí riziko výpadku dodávky, se musí potýkat i dopravní podniky. Současná situace negativně dopadá na jejich rozpočty. Kvůli dražším energiím budou muset letos zaplatit přibližně o 1,5 miliardy korun více než v loňském roce. Vyplývá to ze statistik Sdružení dopravních podniků ČR.

7:46 / 27. července 2022
Zvýšení cen nafty a energií se odrazí v rozpočtech dopravních podniků i

Foto: www.sdp-cr.cz

„Náklady na provoz městské hromadné dopravy neustále rostou a dopravci za poslední roky vyčerpali úsporná opatření. Ztráty tak musí kompenzovat zřizovatelé, tedy města, nebo je ve hře zvýšení ceny jízdného,“ vysvětlil Tomáš Pelikán, předseda Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) a dodal: „Ocenili jsme výzvu Svazu měst a obcí, který apeloval na vládu, aby pomohla městům a obcím, na které vlivem prudkého nárůstu cen energií těžce dopadají zvýšené náklady na MHD.“

Podle primátora statutárního města Pardubice a člena předsednictva Svazu měst a obcí ČR (SMO ČR) Martina Charváta vynaložila mnohá města v minulosti velké finanční prostředky na modernizaci vozového parku či na pořízení nových, inovativních a k přírodě i životnímu prostředí šetrných dopravních prostředků. „Nyní nevíme, zda nám v našich rozpočtech zbude dostatek prostředků na jejich provozování a údržbu,“ vyjádřil nejistotu primátor.

SMO ČR vidí řešení ve vládním kompenzační balíčku, který by městům ulevil, aby nemusela rušit či minimálně omezovat řadu svých dopravních služeb.

V letošním roce mohou dopravní podniky od SMO ČR očekávat kompenzaci nárůstu nákladů na provoz zhruba ze dvou třetin. Statistická data říkají, že na zvýšení nákladů se nejvíce  podílí vyšší cena elektřiny.   

Navýšení nákladů CELKEM

absolutní (v tis. Kč)                          

po kompenzaci (v tis. Kč)

1 432 183

549 010

Navýšení nákladů z ceny energií (v tis. Kč)

 

z ceny nafty

352 089

 

 z ceny elektřiny          

826 699

 

z ceny CNG a jiných paliv

237 792

 

ostatních energií (voda, teplo atd.)

15 603

 

       

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: www.sdp-cr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru