Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zvyšování komfortu pro cestující. V Česku roste počet vozidel MHD s klimatizací

Ze statistiky SDP ČR vyplývá, že zhruba polovina vozů městské hromadné dopravy je v prostoru pro cestující vybavena klimatizací. V roce 2019 to byla pouze pětina všech vozů.

8:03 / 24. června 2023
Zvyšování komfortu pro cestující. V Česku roste počet vozidel MHD s klimatizacíi

Foto: Brněnská klimatizovaná tramvaj. Zdroj: SDP ČR

Sdružení dopravních podniků (SDP ČR) eviduje, že v České republice se od roku 2019 zvýšil počet vozů městské hromadné dopravy, které jsou v prostoru pro cestující vybaveny klimatizací. Tuto skutečnost přinesla především průběžná obnova vozových parků českých dopravních podniků.

„Dopravní podniky v roce 2022 investovaly 4,3 miliardy korun do obnovy svých vozových parků. V nich se díky tomu objevilo 206 nových nebo modernizovaných vozidel. Z naší statistiky vyplývá, že podíl vozů MHD vybavených klimatizací v prostoru pro cestující se za poslední tři roky více než zdvojnásobil,“ informoval Tomáš Pelikán, předseda SDP ČR.

Pro nově nakoupené vozy je klimatizace prakticky standardem. Díky ní mohou dopravní podniky nabídnout cestujícím větší komfort a příjemnější prostředí k jízdě vozidly MHD. Největší modernizace vozového parku proběhla v loňském roce v Brně (77 vozidel) a Ostravě (53 vozidel). V nejbližších letech nechce být ovšem pozadu ani pražský dopravní podnik, který plánuje nákup až 100 městských nízkopodlažních elektrobusů o délce 12 metrů. Na jejich dodavatele už podnik letos v květnu vypsal veřejnou zakázku.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: SDP ČR)

Zvyšování komfortu pro cestující. V Česku roste počet vozidel MHD s klimatizací Foto: Podíl vozidel vybavených klimatizací prostoru pro cestující na celkovém vozovém parku vozidel v provozu (%). Zdroj: SDP ČR.
zpět na články

inzerce

nahoru